Alcoaxarquía (Malaga):

"Dit jaar gaat ons filiaal in Peru 40% meer bio avocado’s exporteren"

De Spaanse avocado domineert momenteel de Europese markten, maar binnenkort geeft hij de fakkel door aan de Peruaanse. De volumes uit Peru beginnen al toe te nemen en zo ook die van Colombia.

"De afzet van onze Spaanse avocado is niet zo vlot verlopen in de maand februari. Het seizoen zal dit jaar ook eerder dan normaal eindigen omdat er wat minder productie was. Dat had onder andere te maken met het feit dat er in januari veel fruit op de grond is gevallen door de hevige windstoten”, zegt José Antonio Alconchel, manager van Alcoaxarquía, een teelt- en afzetbedrijf van tropisch fruit en citrus in het Spaanse Malaga en in Peru. “De afzet lijkt elke dag meer onberekenbaar door het coronavirus. Er zijn dagen waarop we nauwelijks fruit afzetten en dan weer andere dagen waarop we het dubbele verkopen. De gemiddelde afzet per week en de prijzen blijven anderzijds wel constant”, voegt hij eraan toe.

In week 12 komen de eerste bio avocado's van Alcoaxarquía uit Peru aan in Europa. “Dit jaar verwachten we 40% meer Peruaanse avocado’s te exporteren, een totaal van 300 containers. Dat kan omdat we een beroep kunnen doen op nieuwe boomgaarden die dit jaar voor de eerste keer oogsten en die ook de juiste certificering hebben behaald. Sinds we onze dochteronderneming Alcoaxarquía Perú hebben geopend en daar onze eigen teelt hebben, zijn onze volumes en omzet flink gegroeid. We hebben onze know-how naar Peru meegenomen en we telen daar nu met dezelfde kwaliteitsparameters als hier in Malaga. Onze klanten zijn daar erg blij mee en vragen ons elk jaar om meer”, zegt José Antonio Alconchel.

80% van de teelt van Alcoaxarquía is biologisch. De Spaanse avocado's zijn voornamelijk bestemd voor Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Oost-Europese landen. De Peruaanse avocado’s vinden, behalve naar Europa, ook hun weg naar de Verenigde Staten, Shanghai, Hong Kong en Chili. "De handel met Zuidoost-Azië lag stil door het coronavirus, maar nu lijken de markten geleidelijk aan weer te openen", zegt José Antonio.

100% zonne-energie
Alcoaxarquía is een van de eerste bedrijven in de Spaanse sector van tropisch fruit dat volledig werkt met 100% hernieuwbare energie.

“Op 20 februari begonnen onze fotovoltaïsche installaties te draaien om het hele pand te voorzien van ongeveer 120.600 kW. In het afgelopen jaar hebben we meer dan €650.000 geïnvesteerd om nog duurzamer te werk te gaan. Zo hebben we onze verpakkingsmachines aangepast voor composteerbare materialen waarmee we al ons fruit verpakken en nu maken we dus de overgang naar hernieuwbare energie. Ons engagement is totaal: we telen bioproducten en ook de verwerking en de verpakking gebeuren nu duurzaam”, besluit José Antonio Alconchel.

Voor meer informatie:
José Antonio Alconchel 
Alcoaxarquía
Mob: +34 607396517 (Spanje)
Tel: +34 951 33 39 34 
joseantonio@alcoaxarquia.es 
www.alcoaxarquia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven