Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duitse champignonteler Dohme reageert op rap stijgende vraag

"Regionale champignons winnen terrein in alle lagen van de retail"

Tholen - Voor de Duitse ondernemersgroep Dohme was 2019 op alle fronten een spannend jaar. Niet alleen werd de champignonproductie in Tietzow, Hess en Oldendorf aanzienlijk uitgebreid om de groeiende vraag te kunnen dekken, eveneens trad de nieuwe Duitse verpakkingswet in werking, waardoor de helft van de champignons (zowel bio als conventioneel) voortaan in karton moet worden verpakt. Daarnaast investeert de champignon- en substraatproducent nu ook doelgericht in nieuwe oogsttechnieken om de aanzienlijke personeelstekorten in de nabije toekomst op te kunnen vangen, vertelt bedrijfsleider Gerard van de Wijdeven in een interview.


Blik op het bedrijfsterrein in Nauen, in de Duitse deelstaat Brandenburg.

De vraag naar verse en zo mogelijk regionaal geteelde champignons vertoont de voorbije jaren een duidelijke groei, zowel in de conventionele als de biologische handel, bevestigt de Nederlander, sinds 2008 werkzaam bij Dohme. Vooral bruine champignons worden steeds populairder bij de consument om het simpele feit dat men de bruine kleur direct met natuurproducten associeert. "Schommelde het aandeel van bruine champignons tot 10 jaar geleden hoogstens rond de 5 procent, vandaag de dag zitten we op een percentage van 40 procent van de totale productie. Ook bio neemt een vlucht: Binnen twee jaar hebben we dit percentage van zo’n 8 procent tot om en nabij de 18 procent kunnen uitbouwen", vertelt Van de Wijdeven, die vanaf het eerste uur nauw betrokken was bij de oprichting van de biotak.


Carla en Gerard van de Wijdeven tijdens de BIOFACH in februari dit jaar in Neurenberg. De Nederlander is sinds 12 jaar werkzaam bij het Duitse champignon-concern.

Capaciteitsuitbreiding
De capaciteitsuitbreiding van afgelopen jaar was gegeven de groeispurt van de champignonmarkt een logische stap, aldus Gerard. "In totaal zitten we nu op een productie van 40 ton bio-champignons per week en 350 ton conventionele. In de zomer ligt vooral de conventionele oogst iets lager, dan praten we over een verschil van hoogstens 10 ton." In zijn algemeenheid zit er nog altijd rek in de champignonmarkt, beklemtoont Gerard desgevraagd. "We moeten zonder twijfel vaststellen, dat met name regionale champignons in het premium-segment in alle lagen van de retail terrein winnen."

Eigen substraatproductie als toverwoord
Het familiebedrijf Dohme valt vandaag de dag in drie productietakken uiteen: de biologische teelt, de conventionele teelt én de eigen substraat-productie en -handel. "Ons doel is een gesloten cirkeleconomie te ontwikkelen, temeer daar we een duidelijke keuze voor het premium-segment gemaakt hebben. Dat betekent: Het substraat wordt door ons geproduceerd, verhandeld en weer gerecycled", schetst Gerard. In tegenstelling tot de consumptie-champignons wordt het substraat niet alleen in Duitsland, maar ook naar omliggende landen (o.a. Zwitserland, Frankrijk, Polen en Scandinavië) geëxporteerd.


Momenteel worden de champignons nog overwegend met de hand geplukt. Vanwege het nijpende personeelstekort wil men echter in de nabije toekomst overschakelen op geautomatiseerde oogsttechniek.

Kartonverpakkingen en geautomatiseerde oogsttechniek
De bedrijvengroep is vandaag de dag een vaste leverancier van vrijwel alle bekende retailketens op de Duitse markt. 365 dagen per jaar worden verse champignons uit eigen teelt in alle hoeken van het land geleverd. Dit gaat gepaard met hoge kwaliteitscriteria en tal van voorwaarden op het gebied van verpakkingen, meldt Gerard. "Als gevolg van de nieuwe verpakkingswetgeving van afgelopen jaar zijn we nu genoodzaakt de helft van onze champignons in duurzame kartonschaaltjes te verpakken, de andere helft leveren we als bulk in recyclebare EPS-kratten."

In de nabije toekomst wil het bedrijf ook de productieketen verder optimaliseren: Dit is wegens het nijpende tekort aan plukkers en productiemedewerkers helaas onvermijdelijk. "We testen nu een volledig geautomatiseerd oogstsysteem in een van onze productiecellen. Op die manier hopen we niet alleen het personeelstekort te bestrijden, maar ook een hogere efficiëntie gedurende de productieketen in de hand te werken."

Voor meer informatie: 

Max F. Dohme Bio-Champignon
Börnickerstrasse 1A,
14641 Nauen OT Tietzow,
Duitsland
Tel: +49 (0)33 23 02 08 158
Fax: +49 (0)33 23 02 08 159
g.vandewijdeven@dohmepilze.de 
www.dohmepilze.de