Ook steun voor aanleg proefperceel met strokenteelt

Provincie Groningen investeert 16.000 euro in demo's met bio-gewassen

De Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) krijgt 27.000 euro subsidie van de provincie voor demonstraties van mechanische onkruidbestrijding en het gebruik van robots in de landbouw. Ook krijgt de stichting 16.000 euro voor demonstraties van tien verschillende biologische gewassen en de aanleg van een proefperceel met strokenteelt. De provincie Groningen investeert in duurzame innovatie van de landbouw. Daarbij is niet alleen de opbrengst maar ook de balans met de natuur van belang.

Demonstraties
De SPNA houdt dit voorjaar op de proefboerderijen in Munnekezijl en Ebelsheerd en op een akkerbouwbedrijf in Zuidbroek demonstraties voor akkerbouwers uit de omgeving. Hierbij laten ze systemen zien voor bijvoorbeeld schoffelen en zaaibedden aanleggen. Ook zijn er op Ebelsheerd demonstraties met biologische gewassen, waarbij er bijvoorbeeld aandacht is voor onkruidbestrijding, bemesten en de afzetmogelijkheden.

Robots
In de landbouw wordt steeds meer met robots gewerkt. Robots kunnen heel precies werken en bovendien zijn ze licht van gewicht waardoor ze niet zo snel voor bodemverdichting zorgen. Robots kunnen ook gebruikt worden bij strokenteelt, waarbij op een perceel stroken met verschillende soorten gewassen, soms ook met bloemen en grassen, worden afgewisseld.

Strokenteelt
Op Ebelsheerd in Nieuw-Beerta wordt onderzocht wat de voordelen en uitdagingen zijn van strokenteelt. Een perceel met één soort gewas wordt straks ingericht met verschillende soorten gewassen, zoals sperziebonen, pompoenen, klaver en tarwe. De verwachting is dat een afwisseling van gewassen beter is voor de bodem. Zo ontstaan er minder snel ziekten, wat beter is voor de biodiversiteit. Deze nieuwe kennis wordt op Ebelsheerd overgebracht op andere ondernemers in de omgeving.

Voor meer informatie: www.spna.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven