Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers en nonprofits klagen USDA aan en beweren dat hydrocultuur niet biologisch genoemd kan worden

Het Center for Food Safety (CFS) heeft samen met een coalitie van biologische tuinbouwbedrijven en belanghebbenden een rechtszaak aangespannen tegen de beslissing van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) om hydrocultuur te laten certificeren als biologisch. De rechtszaak beweert dat de hydrocultuur activiteiten in strijd zijn met de biologische normen door het niet opbouwen van gezonde bodems en vraagt het Hof om te stoppen met het toestaan van de afzet van hydrocultuurgewassen onder het USDA Biologische label. De aanklagerscoalitie bestaat uit enkele van de langst bestaande biologische teeltbedrijven in de Verenigde Staten                - waaronder Swanton Berry Farm, Full Belly Farm, Durst Organic Growers, Terra Firma Farm, Jacobs Farm del Cabo en Long Wind Farm - naast biologische belanghebbende organisaties, waaronder de biologische certificeerder OneCert en de Maine Organic Farmers and Gardeners Association.

Andrew Kimbrell, directeur van het Complaintiff Center for Food Safety: "Een gezonde bodem is de basis van de bio-teelt. Biotelers  en consumenten geloven dat het bio-label niet alleen het telen van voeding in de bodem betekent, maar ook het verbeteren van de vruchtbaarheid van die bodem. Het gat dat de USDA heeft gevonden om hydrogewassen onder het label 'biologisch' af te zetten, leidt tot de essentie van wat 'biologisch' inhoudt."

Het proces van de CFS haalt de federale wet op de biologische voedingsteelt aan, die voorschrijft dat teeltbedrijven moeten werken aan het opbouwen van de bodemvruchtbaarheid om biologisch gecertificeerd te zijn. Hydrocultuur kan niet voldoen aan de federale biologische normen omdat hydrocultuur gewassen niet in de bodem worden geteeld, zo beweert de CFS.

Sylvia Wu, senior advocaat bij het Centrum voor Voedingsveiligheid en raadgever voor de aanklagers: "De federale biowet vereist ondubbelzinnig bio-teelt om de bodemvruchtbaarheid te bevorderen. USDA's beslissing om toe te staan dat mega-hydroponische operaties die niets met de bodem te maken hebben kunnen afzetten onder het label 'biologisch' is in strijd met de wet."

Paul Muller, een van de eigenaren van Full Belly Farm: "Gezonde grond is van cruciaal belang voor de teelt van voedingsmiddelen met voedingsstoffen die zowel de mensen als het milieu ten goede komen." Full Belly Farm in Guinda, Californië, is een gediversifieerd familie-teeltbedrijf waar sinds 1985 biologisch wordt geteeld. "Gezonde bodem verhoogt en verbetert de beschikbaarheid van voedingsstoffen en nuttige micro-organismen in de bodem en verbetert het vermogen van het land om koolstof vast te leggen en voedingsstoffen en water vast te houden."

Jim Cochran, eigenaar van Swanton Berry Farm, een van de oudste gecertificeerde biologische aardbeienbedrijven in Californië: "Terwijl ik blij ben met het werk dat mijn vrienden in de hydrocultuur-sector verrichten, voldoet de hydrocultuur niet aan de voorschriften van de biologische landbouw. Ik zou heel graag zien dat mijn aardbeien concurreren met goede hydrocultuur-aardbeien zonder dat die laatste een biologisch etiket dragen, dat meer dan 30 jaar heeft geduurd om te ontwikkelen en zich te laten herkennen in de hoofden van de consumenten. Het certificeren van hydrocultuur-gewassen als biologisch devalueert dat label."

Sam Welsch, voorzitter van de biologische certificeerder OneCert: "De claim van de USDA dat hydrocultuur als biologisch kan worden gecertificeerd is oneerlijk en vals. Totdat de USDA de certificeerders begon te vertellen dat ze die delen van de wet en regels konden negeren die vereisen dat de vruchtbaarheid uit organisch materiaal in de bodem komt, was er niemand die hydrocultuur-systemen als biologisch certificeerde."

Voor meer informatie:
Centrum voor voedselveiligheid
www.centerforfoodsafety.org

Publicatiedatum: