Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“De natuur stelt me voor uitdagingen”

Midden in de Flevopolder tussen de akkervelden en Almere ligt de stadsboerderij van Tom Saat en Tineke van den Berg. Het is een biologisch-dynamische boerderij waar de koeien de mest voor de akkers verzorgen en de akkers het voedsel voor de koeien.

Tom Saat: “Ik heb er eigenlijk niet écht voor gekozen biologisch-dynamisch te gaan boeren, want wat mij betreft valt er helemaal niets te kiezen: ik doe het op deze manier omdat het de beste aanpak is.”

Tineke en Tom

Goeiemorgen, koeien melken!
“Als jongetje wilde ik dolgraag bij mijn tante logeren. Vooral omdat ze naast een boerderij woonde. Om half zes ’s ochtends al stond ik daar dan op het erf. "Goeiemorgen, koeien melken!" Toch ben ik niet meteen boer geworden. Eerst heb ik bodemkunde gestudeerd in Wageningen, waar ik later een baan kreeg als universitair docent. Dat was interessant werk, maar het liefst reed ik met de trekker door de proefvelden. Toen ik de kans kreeg om zelf te gaan boeren, heb ik die meteen aangegrepen.”

Geen vlees maar mest
“In 1995 zijn mijn vrouw Tineke en ik aan de rand van Almere begonnen, op een stuk braak liggende grond. We hebben alles wat hier nu staat zelf opgebouwd. Het was niet makkelijk om met niets te beginnen, maar het gaf ons wel de vrijheid om alles op onze eigen wijze te doen. Op de biologisch dynamische wijze dus. Een logisch gevolg van wat ik tijdens mijn studie leerde: de natuur zit heel ingenieus in elkaar, daar moet je niet te veel aan morrelen.”

“Het enige wat je moet doen is ervoor zorgen dat er een goede balans bestaat tussen planten, dieren en het bodemleven. Daarom zijn wij een gemengd bedrijf: we houden koeien en verbouwen gewassen. Binnen de biologisch-dynamische aanpak kunnen die twee niet zonder elkaar. De koeien zorgen voor de mest op de akkers, en die mest komt zelf ook voort uit wat op die akkers groeit. Hierdoor krijg je een soort opwaartse spiraal, want zonder iets van buiten toe te voegen creëer je gezond voedsel. Veel boeren, ook biologische, denken in een rechte lijn: koe – voedsel erin – vlees. En met de mest blijven ze zitten. Onze koeien staan in dienst van de akkerbouw. We hebben hun mest nodig voor een goede bodemvruchtbaarheid. Vlees is in ons bedrijf niet het ultieme eindproduct maar een mooi restproduct waar we van kunnen profiteren.”

Uitdagende luizen
“Biologisch-dynamisch boeren is ingewikkelder dan het klakkeloos volgen van allerlei regeltjes. Het gaat erom écht te begrijpen wat je doet. Wat gebeurt er eigenlijk met grond als je kunstmest gebruikt? Wat is stikstof? Hoe reageert het bodemleven daarop? En de planten? En wat merk je aan de insecten? Als je eenmaal door hebt hoe schadelijk kunstmest of insectenverdelger is, wil je het niet meer gebruiken. Dus óók niet de organische varianten van die middelen, zoals veel ‘gewone’ biologische boeren wel doen.”

“Dat je niet naar dat soort snelle hulpmiddelen kunt grijpen als je last hebt van een luizenplaag, of als je kool niet wil groeien, kan lastig zijn. Gelukkig vind ik het interessant om uit te zoeken hoe je dat soort problemen op een natuurlijke manier kunt oplossen. Het maakt mijn werk afwisselend. De natuur stelt me voor uitdagingen, ik verwonder me nog elke dag.”

Bron: Triodos

Publicatiedatum: