Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christiane Gronenberg van Coöperatie Gedeelde Weelde:

"Leden maken het verschil binnen de coöperatie"

Tholen - Na 3 jaar voorbereiding opende de winkel Gedeelde Weelde op 17 februari 2019 zijn deuren aan het Petrus Regoutplein 2 in Maastricht. De winkel, die gevestigd is in de oude Sphinx fabriek, is een coöperatie die tot doel heeft om producten te leveren en diensten te verlenen aan leden en niet-leden vanuit haar uitgangspunten Earth care, People care and Fair share - zorg voor de aarde, zorg voor elkaar en eerlijk delen.

Christiane Gronenberg, ondernemerslid van de coöperatie: “De coöperatie heeft inmiddels meer dan 180 leden, die samen een mooie voedselketen willen vormgeven. Op dit moment zijn er 7 ondernemersleden die de winkel runnen. Zij worden hierbij ondersteund door leden die het leuk vinden om mee te werken in de winkel. De winkel heeft ook een klein café, waar mensen kunnen ontbijten en lunchen.”

De initiatiefnemers hebben elkaar leren kennen via een CSA. Zij wilden niet alleen een coöperatief platform voor de productie van voedsel, maar ook voor de handel. "Een coöperatieve winkel leek ons de beste manier om in Maastricht een regionaal platform te bieden, zodat er meer beweging kwam in de voedselketen. Naast de regionale producten, wilden we graag dat de klant ook alle dagelijkse boodschappen in de winkel konden halen", vertelt Christiane. Gedeelde Weelde biedt de klant meer dan boodschappen alleen. “Zo worden er bijvoorbeeld ook activiteiten georganiseerd om de waarde van het initiatief te verdiepen. Zo is er in oktober bijvoorbeeld een filmavond waar de film 'Dansen met de gehoornde dames' wordt getoond. Daarnaast organiseren we uitstapjes en proeverijen."

"Leden maken het verschil binnen de coöperatie", zegt Christiane. "Ze hebben stemrecht en kunnen deelnemen aan de ALV en informatieavonden. Leden kunnen meewerken in de winkel en ontvangen hiervoor een boodschappentegoed. Ook kunnen ze deelnemen aan werkgroepen. Zo zijn er bijvoorbeeld werkgroepen voor 'communicatie' en 'assortiment'. Daarnaast kunnen de leden meedenken en meewerken aan de activiteiten. Zo willen we binnenkort een oogstfeest organiseren en zijn er ideeën over hoe de mensen te verwelkomen die straks in de nieuwe woonwijk komen wonen." Ieder lid legt minimaal 100 euro in. De aansprakelijkheid van de leden voor een tekort van de coöperatie is beperkt tot dit basis inleggeld. De leden ontvangen jaarlijks 4% rente op hun basisinleggeld.

De klanten reageren heel positief op de winkel, vertelt Christiane. "Naast het feit dat ze heel goed reageren op de producten en het concept, zijn ze ook gecharmeerd door de inrichting van de winkel en de manier waarop we zijn omgegaan met het monumentale pand. De sfeer in de winkel is goed. Onze leden hebben altijd wel tijd voor een praatje en dat creëert een gemoedelijke sfeer. De nadruk ligt op de groenten- en fruitafdeling, het ruime kaasassortiment en het brood. Zo komen bijvoorbeeld Franse studenten speciaal voor het brood, omdat ze dit zo missen en Griekse studenten voor de feta. Ook hebben we een bulk-afdeling waar klanten zelf kunnen tappen. Zij zijn hier erg over te spreken en daarom ambiëren we om het aantal producten te verdubbelen. Nu hebben we er zo'n vijftig."

Naar de toekomst toe wil de coöperatie zijn community verder uitbouwen. "We willen nog meer mensen laten aansluiten als lid en meewerkend lid en het assortiment verbreden en verrijken." De coöperatie is niet plan om het aantal winkels uit te breiden. Wel leveren ze graag een bijdrage door middel van kennisdeling aan geïnteresseerden.

De coöperatie zoekt mensen die ervaring hebben in het winkeliersvak of in de horeca voor uitbreiding van de ondernemersledengroep. Affiniteit met het coöperatieve is hierbij van belang evenals het bereid zijn om als ondernemerslid in de winkel te staan. Bekijk hier de vacature.

Voor meer informatie:

Coöperatie Gedeelde Weelde B.A.
Petrus Regoutplein 2
6211 XX Maastricht
info@gedeeldeweelde.nl
www.gedeeldeweelde.nl