Pitch Jasmine Bee voorafgaand aan de BioBorrel

"Financier bio-boshoning voor oerbos behoud"

Explosieve bevolkingsgroei, overbegrazing en bossen die snel in omvang afnemen. Tijdens haar verblijf van 6 jaar in Tanzania zag Jasmijn Bleijerveld, eigenaar van Jasmine Bee, hoe zwaar de mooie natuur onder druk staat. Jasmine Bee werkt met gemeenschappen in afgelegen bosgebieden, die nu nog veelal leven onder de armoede- grens. Deze gemeenschappen zijn toevallig ook juist diegene die toegang hebben tot natuurgebieden die uitstekend geschikt zijn voor echt zuivere honing en bijenwas die volledig pesticidevrij zijn.

Een transformatie van niet-duurzaam landgebruik naar verantwoorde agro-bosbouw kan alleen plaatsvinden als de imkers beseffen dat ze de middelen hebben, de oerbossen, waarmee ze hun leven kunnen veranderen.

Of zoals een van de imkers, Goya Shabani Rajabi,  zo mooi verwoordt: ‘Wij wisten niet dat we op goudmijnen (de bossen en de bijen) zaten, ik geloof dat met meer support en publiciteit van Jasmine Bee veel jongeren zullen stoppen met het maken van houtskool of vluchten naar de stad.’

In 2018 zijn 949 imkers, 3 coöperaties en hun bijenstallen in het oerbos, waar de olifanten en giraffen nog vrij rondlopen, officieel biologisch gecertificeerd. De hele keten is nu georganiseerd voor export naar Europa: van de kast in het bos naar de verwerkingscentra tot de logistieke afhandeling in de haven van Dar-es-Salaam.

Bij de verkoop op de Europese markt springt Jasmine Bee in op een groeiend aantal bewuste consumenten die op zoek zijn naar natuurlijk, ethisch verantwoord en traceerbare producten.

Echter, voorfinanciering bij institutionele organisatie is lastig, vandaar de oproep van Jasmijn op de BioPitch: "Financier bio-boshoning voor oerbos behoud."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven