Weerribben Zuivel organiseerde excursies tijdens Nationale Vogelweek

"Het paapje was de kers op de taart"

Tholen - Weerribben Zuivel organiseerde tijdens 'De Nationale Vogelweek' (11-19 mei) twee excursies. Onder leiding van Klaas de Lange (eigenaar van Weerribben Zuivel) en een vogelexpert trokken twee groepen Nationaal Park Weerribben-Wieden in, op zoek naar boerenlandvogels. "En eergisteren hadden we nog een bio-speciaalzaak mee op excursie. Hierbij ging het om het personeel en de ondernemers van Bio bij Jansen uit Leeuwarden", vertelt Klaas.

Klaas geeft aan dat de excursiedeelnemers stuk voor stuk erg enthousiast waren. "Dat was erg leuk om te merken. Hiermee krijg je echt eer voor je werk. Jammer was wel dat de vogels vanwege het warmere weer wat rustiger waren. Zo was de zwarte stern-kolonie tijdens de excursies helaas kalm. Een agressieve stern-kolonie zien die begint te broeden, dat is natuurlijk prachtig om een keer mee te maken. Het beste moment voor een excursie door dit gebied is 's morgens rond 6:00 uur of 's avonds tussen 18:00 en 22:00 uur. Dan is er vaak heel veel te zien en te horen. Zo is er bijvoorbeeld op ons land een plek waar je tegen de schemering naar een prachtig concert van nachtegalen kan luisteren."

Klaas (rechts) kijkt met één van de deelnemers naar wat vogels in het water.

Diverse soorten vogels werden gespot tijdens de excursies waaronder; kievit, rietgors, gierzwaluw, snor, paapje, roerdomp, zwarte stern, koekoek, bruine kiekendief, grauwe gans, wilde eend, boeren zwaluw, fuut, oeverzwaluw, lepelaar, witte reiger. Klaas: "Met name het paapje vond ik heel speciaal. Dat is een heel bijzondere vogel die alleen nog in de Weerribben en De Wieden voorkomt. De vogelexpert denkt dat het paapje hier een nestje heeft. Heel bijzonder vond ik dit, aangezien ik zelf ook nog niet gezien had dat het om een paapje ging. Dit was echt de kers op de taart."

Brug slaan tussen producent en consument
Klaas vindt het heel belangrijk om activiteiten voor consumenten te organiseren. "Veel mensen krijgen weinig over vogels mee. Bijvoorbeeld omdat ze in een stedelijk gebied wonen. Wij kunnen met activiteiten als dit een brug slaan tussen producent en consument. Ik vind het essentieel om de consument te betrekken bij wat wij doen. Mensen vinden het leuk wanneer ze hier rond mogen kijken. We vertellen ook altijd eerlijk over de dingen die niet lukken. Zo lopen hier veel te veel vossen en marters rond op het bedrijf. Dat kost ons heel veel kuikens, maar ook dat is de natuur."

Samenwerking met Vogelbescherming
Weerribben Zuivel werkt intensief samen met Vogelbescherming Nederland. Samen zorgt zij voor bloemrijke weides vol vlinders en bijen, waarin niet alleen hun koeien heerlijk kunnen grazen maar ook de kenmerkende Nederlandse boerenlandvogels en hun kuikens goed gedijen.

Voor meer informatie:

Myrthe Bijl
Weerribben Zuivel
Veldhuisweg 9
8362 VB Nederland
0527 292529
myrthe@weerribbenzuivel.nl  
www.weerribbenzuivel.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven