Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland grootste importeur Oekraïense bio-producten

De bio-markt in Oekraïne ontwikkelt zich constant. Dankzij de grootte van het land (603,6 duizend km2, inclusief 42,7 miljoen ha landbouwgrond), de geografische locatie, nabijheid van potentieel internationaal afzetgebied en vruchtbare zwarte grond beschikt  Oekraïne over gunstige omstandigheden voor de bio-landbouw. 

Bio-export Oekraïne
In de afgelopen jaren is Oekraïne een belangrijke leverancier van bio-producten voor de Westerse markten geworden. De belangrijkste bio-exportproducten zijn granen, oliehoudende gewassen, peulvruchten, wilde bessen, champignons, noten en kruiden.

In 2017 exporteerde Oekraïne voor het eerst bio-honing en in 2018 stegen de exportvolumes naar 300 ton. Daarnaast steeg de hoeveelheid geëxporteerde diepvries frambozen tot meer dan 400 ton. Onlangs dook de eerste Oekraïense teler van bio-suiker op (Deddens Agro), die in korte tijd een belangrijke speler op de Europese markt voor bio-suiker werd met volumes van meer dan 800 ton. In totaal verlaadde Oekraïne meer dan 70 verschillende bio-handelsitems in 2018.

Verwerkte producten

Steeds meer Oekraïense bedrijven willen niet alleen ruw materiaal, maar ook bio halffabricaten en verwerkte producten exporteren. B.v. de export van bio-zonnebloemolie steeg in 2018 aanzienlijk. In 2017 bereikte de bio-export uit Oekraïne 264 duizend ton. De bio-exportwaarde lag rond de 78 miljoen euro. De Oekraïense bio-exporteurs zijn gebaat bij de Associatieovereenkomst die in juni 2014 getekend werd tussen de EU en Oekraïne en bij de Vrije Handelsovereenkomst met Canada die in 2017 van kracht werd. 

Canada werd vanaf 2017 een aantrekkelijke handelsbestemming voor Oekraïense verwerkers die gecertificeerd zijn volgens de regelwetgeving van het Canada Organic Regime. Sinds januari 2016 passen de EU en Oekraïne de Deep and Comprehensive Free Trade Area toe die een onderdeel is van de Associatieovereenkomst. Deze akkoorden hebben in grote mate de handelsbarrières voor Oekraïense exporteurs weggenomen. Toch hebben Oekraïense exporteurs nog last van EU richtlijnen voor officiële controles op producten uit Oekraïne, die sinds juni 2015 zijn opgelegd en door de EU Commissie in 2019 werden verlengd. 

Volgens gegevens van de Organic Standard waren van 2016-2018 de landen die de meeste (per volumen) Oekraïense bio-producten importeerden Nederland, Duitsland, Italië, het VK, Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Frankrijk, Hongarije, Roemenië, België, Bulgarije en Denemarken. Oekraïense telers exporteren ook naar de VS, Canada, Australië en enkele Aziatische landen. 

Bron: agroberichtenbuitenland.nl 

Publicatiedatum: