Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poppe Landbouw uit Nagele

Condensdroger in bestaand koelsysteem

Joos en Marien Poppe uit Nagele beschikken sinds 2017 over een condensdroger. Zij gebruiken de installatie ter ondersteuning in de bewaring van hun biologische uien. Na wat aanloopproblemen, verwachten zij dat het systeem goed zal functioneren.

Poppe Landbouw is een biologisch bedrijf met uien, wortelen, aardappelen, witlofpennen, luzerne en grasklaver. Joos en Marien telen sjalotten en gele en rode uien, die als biologische uien bij Albert Heijn in de winkel liggen. De broers hebben de uien begin september gerooid en zijn daarna direct aan het sorteren en verpakken gegaan. De laatste uien gaan in april/mei de bewaring uit.

Koeling als kiemremming
Poppe liet vorig jaar een condensdroger van Tolsma installeren in een bestaande schuur uit 2012. De schuur wordt mechanisch gekoeld, vertelt Joos. “We gebruiken de condensdroger ter ondersteuning in de bewaring. We hebben besloten in de condensdroger te investeren om koud en lang te kunnen bewaren en de kwaliteit van het product goed te houden. We telen biologische uien: de koeling is onze kiemremming. Het is voor de kiemrust belangrijk dat de temperatuur constant rond de nul graden Celsius blijft.”

Joos en Marien hebben een seizoen met de condensdroger gewerkt. Daarbij waren er wel wat aanloopproblemen: de installatie droogde wel, maar de telers konden op de bewaarcomputer niet terugzien wat er in de schuur gebeurde en of er iets gebeurde. “Het was voor Tolsma de eerste keer dat de installatie werd geïmplementeerd in een bestaand koelsysteem”, legt Marien uit. “Het heeft wel goed uitgepakt; de uien kwamen droger en beter uit de bewaring dan we gewend waren. We zijn erg te spreken over de kwaliteit van het product.”

‘Slimme kist’
De akkerbouwers zijn ervan overtuigd dat de condensdroger dit jaar goed gaat functioneren. Tolsma heeft het systeem gefinetuned en er is in het afgelopen jaar veel data verzameld, zeggen ze. Joos: “Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de RV constant is, zo rond de 75-85 procent. We hebben een kist half gevuld met uien, een RV-meter in het hart opgehangen, de kist afgevuld met uien en de meter aangesloten. De RV-meter zit middenin het product. We krijgen nu meer inzicht in wat de uien doen en we hopen dat we nu beter kunnen regelen en sturen. We hebben er alle vertrouwen in dat het systeem dit jaar goed gaat draaien!”

Bron Uien Magazine, De Groot en Slot

Publicatiedatum: