Johan van den Berg, E. van den Berg:

"In Zwitserland lopen ze sinds jaar en dag voorop met biologische producten"

Tholen - E. van den Berg levert sinds 1972 groenten en fruit aan de Zwitserse markt. Dit jaar volgt een nieuwe mijlpaal met de ingebruikname van een nieuw pand op het Prisma Bedrijvenpark te Bleiswijk. In samenwerking met zusterbedrijven Hoogsteder, Blue Sky Cargo, Greenery Southern Europe en Greenery Overseas wordt een distributiecentrum van 8.000 m² en 1.250 m² kantoorruimte betrokken.

In september ging de eerste paal de grond in en volgens Johan van den Berg - vertegenwoordiger van de vierde generatie - loopt de nieuwbouw op schema. "Het weer heeft gelukkig meegezeten. Deze maand worden de vloeren gestort en is het pand wind- en waterdicht. De winst zit vooral in de efficiencyslag die kan worden gemaakt, dankzij de extra faciliteiten. Zo wordt een deel van het DC gecertificeerd voor luchtvrachtzendingen. Het huidige aantal laad- en losdocks van 13 wordt op de nieuwe locatie bijna verdubbeld tot 23 en wordt de nieuwbouw voorzien van de nieuwste koeltechnieken en onder andere LED-verlichting."

E. van den Berg mag zich vanuit Nederland marktleider noemen op de Zwitserse markt. "We voorzien zowel retailers als groothandelaren, maar voorzien ook steeds meer de verwerkende industrie en cateraars van dagverse AGF-producten. "Als de skigebieden opengaan, zien we de vraag gelijk toenemen. Gebieden zoals Sankt Moritz, Davos en Verbier zijn populaire bestemmingen rond de feestdagen waarmee wij in de achterliggende dagen druk mee zijn geweest."

De exporteur voert een totaalassortiment, waarvan vruchtgroenten de grootste productgroep vormen, gevolgd door zachtfruit. "Als onderdeel van The Greenery kunnen we putten uit een groot netwerk van telers en daarnaast werken we ook met externe telers en leveranciers samen. In totaliteit is de Zwitserse markt met een populatie van bijna 8,5 miljoen mensen niet eens zo groot, maar wij hebben daar door de loop der jaren een mooie klantenkring ontwikkeld."

Gevraagd naar de trends op de Zwitserse markt, antwoordt Johan: "Net als in veel Europese landen is de AGF-markt in Zwitserland vrij traditioneel. Wel lopen ze sinds jaar en dag voorop met biologische producten. De Zwitserse consumenten hebben er over het algemeen wel iets meer geld voor over om biologische of fairtrade producten aan te schaffen. Zo zijn de traditionele limes in de Zwitserse retail nagenoeg vervangen door fairtrade limes. Verder zijn er kleinschalige projecten om zelf exotische groenten en fruit te telen. Zo wordt er gember verbouwd en zijn er ook testen met zoete aardappelen en physalis. Voor zulke experimenten is de Zwitserse markt geschikt. Vanuit Nederland zijn wij daarom ook altijd geïnteresseerd in nieuwe producten, concepten of verpakkingen.".

Sinds jaar en dag voert E. van den Berg ook transportactiviteiten uit. Sinds drie jaar hebben wij hier meer focus op aangebracht en met extra auto's steviger op ingezet. "We hebben transportklanten in Zwitserland en Nederland en zien de vraag naar een betrouwbare logistieke partner toenemen. Voor ons is dat daarom een interessante activiteit om erbij te doen."

"De trailers zijn uitgevoerd met dubbele koelmotoren, waardoor we producten als champignons, zachtfruit en bonen op de juiste temperatuur met bijvoorbeeld tomaten kunnen vervoeren. Afgelopen jaar hebben we onze trailers in een nieuw jasje met sprekende afbeeldingen gestoken om meer bekendheid te creëren. Om onze nieuwe huisstijl compleet te maken, hebben we ook een nieuwe website ontwikkeld. Hier krijgen we zowel in binnen- als buitenland goede reacties op", besluit Johan.

Voor meer informatie:
Johan van den Berg
E. van den Berg
Klappolder 118
2665 LP Bleiswijk
Tel: 010-2661856
Mob: 06-27026017
j.vandenberg@evandenberg.com
www.evandenberg.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven