Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische bakkerij en leerwerkplek

Ambachtscentrum Driekant start Leer Garantie plan

Tholen – Als je Ambachtscentrum Driekant in Zutphen binnenstapt, komt de geur van verse bakkerijproducten je meteen tegemoet. “Wij hebben een heel breed assortiment”, vertelt Marijn Smit, die het bedrijf runt met zijn broer. “We hebben meer dan vijftig soorten brood, verschillende verpakte producten zoals crackers, toastjes en koekjes, banket en klein brood. We zijn nu ook al druk bezig met de productie van sinterklaasproducten.” De verpakte producten worden door het hele land verkocht, de verse producten blijven dichterbij de deur. Alle producten zijn biologisch.

Martijn Luiten (links) en Erhan Yilmaz (rechts) zijn bezig met het voorverpakken van toastjes. "Die verkopen we veel rond de feestdagen", aldus Martijn. 

Han Knol aan het werk in de bakkerij.

“Mijn vader, Henk Smit, heeft Driekant bijna 22 jaar geleden opgestart. Hij werkte toen in een grote bakkerij, maar wilde graag meer. Daarom heeft hij toen Ambachtscentrum Driekant opgestart. Ons bedrijf biedt leerwerkplekken aan mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. We zoeken voor mensen altijd een plek binnen het bedrijf die bij hen past. Daarnaast heeft iedereen ook een eigen werkbegeleider, waar ze terechtkunnen als ze ergens meezitten”, aldus Marijn. Driekant heeft twee productielocaties en stelt 80 mensen te werk, waarvan 40 leerwerkplekken. Op beide locaties is er ook een horecagelegenheid.

Marijn Smit bij de vitrine in de lunchroom

Leer Garantie plan
De bedrijfsfilosofie – en daarmee ook de trainingen - van Driekant bestaat uit drie luiken: kunst, vorming en productie. “Kunst zorgt voor inspiratie voor mensen. Hierbij doen we allerlei kunstzinnige activiteiten, zoals schilderen. Vorming ontstaat dan als de inspiratie wordt omgezet tot iets bruikbaars en dat gaat makkelijker als je goed in je lijf zit. Hier worden ook dingen als yoga voor ingezet.  Als laatste heb je productie, wat zorgt voor een eigen economie. Dit is heel belangrijk voor mensen”, legt Marijn verder uit.

Sabrine Steenbreker, Elif Ince en Hans Thomas zijn bezig met het inpakken van speculaas. 

“Door alle veranderingen met betrekking tot de zorgbudgetten, is het voor ons steeds moeilijker om voor iedereen een plaats te voorzien. Soms moeten mensen dan maandenlang wachten op een plek, terwijl die mensen in een kwetsbare situatie zitten. We hebben ook met vijf gemeenten te maken, die allemaal eigen regels hebben.”

“We hebben daarom het Leer Garantie plan (LGP) opgestart. Dit is een fonds, dat aangevuld wordt door investeerders en crowdfunding. We willen hiermee mensen een plek aan kunnen bieden, ook al heeft de overheid dan nog geen toestemming gegeven. Op deze manier veranderen we de structuur, zodat het geld altijd bij de mensen terechtkomt.” 

Voor meer informatie:
Marijn Smit
Ambachtscentrum Driekant
Lange Hofstraat 23-25
7201 HT Zutphen
0575 515142
[email protected]  
www.driekant.nl