Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bakker en molenaar bedenken brood uit ‘verloren’ product: EKO-Kiembrood

Gerard Hardeman (bakker) en Sven Verbeek (molenaar) praten maar al te graag over hun werk, zeker als EKO-vakidioten onder elkaar. Onlangs bedachten ze het EKO-Kiembrood, door de mensen in de bakkerij ook wel ‘LostSon’ genoemd. "Vol smaak, gezonde voedingsstoffen en laag in gluten. Een bijzonder brood, dat aanleiding geeft om nog eens uit te leggen waar het bij EKO allemaal om draait", aldus de bedenkers. 

V.l.n.r. Corianne Vos, Gerard van Wijngaarden, Suus en Gerard Hardeman, Sven Verbeek

In de korenmolen van Sven Verbeek gaat niets verloren. Voor het witte meel, dat je gebruikt voor bijvoorbeeld witbrood en cakemeel, zeeft hij de gemalen granen: "Je houdt dan de vezels, vitaminen, mineralen en kiemen - vol gezonde vetzuren - over. Een schat aan voedingsstoffen, maar bij mij in de molen bleef het een restproduct. Gerard en ik waren het eens dat deze zemelen en griezen niet verloren mochten gaan." 

Dus ging de bakker op zoek naar een betere bestemming. Gerard Hardeman experimenteert graag: "Een deeg van alleen zemelen en griezen is niet zo kneedbaar, en het rijst maar heel weinig. Qua textuur en smaak lijkt ons EKO-Kiembrood daarom wel wat op roggebrood. Zonder de rogge. Het brood heeft een unieke samenstelling en bestaat nog maar uit 10% zetmeel en eiwitten. We hopen de mensen die niet zo goed reageren op gluten, ermee te kunnen bedienen." 

"Dit brood is bovendien een mooi voorbeeld van onze bedrijfsfilosofie. Als ondernemers met EKO-keurmerk, werken we niet alleen biologisch. Wij gaan in onze bedrijfsvoering verder. Afval scheiden, opletten bij de inkoop en faire prijzen in de keten. Een nieuwe koeling bespaart flink op energie." Sven: "Ik gebruik herbruikbare katoenen zakken. Het extra werk neem ik voor lief. Dan let je dus ook op verspilling. Vandaar dat we blij zijn met dit super-volkorenbrood, het EKO-Kiembrood." 

Geïnteresseerden kunnen het brood proeven tijdens de EKO-week. Daarnaast staan ze ook aanstaande vrijdag en zaterdag op Landgoed Clootwijck. 

Publicatiedatum: