Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We willen mensen inspireren beter vlees te eten"

Nieuw gecertificeerd: Worstmakers Brandt & Levie

Geert van Wersch, Jiri Brandt en Samuel Levie zijn worstmakers. Ze werken alleen met vlees van varkens waarvan ze zeker weten dat ze een goed leven hebben gehad. Sinds kort zijn ze biologisch gecertificeerd. Wat was voor hen de reden om voor biologisch te kiezen?

"Wij geloven dat de consumptie van vlees veel duurzamer moet", aldus Geert van Wersch aan de telefoon. "We willen mensen inspireren beter vlees te eten. Dat doen we door de lekkerste worst te maken én te vertellen van welk vlees we dat doen." Het is 2011 als de drie vrienden Brandt & Levie oprichten. Met een achtergrond in de culinaire sector en geschoold door authentiek werkende Italiaanse worstmakers starten ze later deze zomer met een lijn van zeven smaken gedroogde worst.

Transparant werken

Voor hun producten willen ze goed vlees gebruiken. "We werken met bevriende boeren die hun dieren op uitzonderlijke wijze houden. Als aanvulling op dat vlees, kochten we altijd al biologisch vlees aan." Nu, zeven jaar later, maakt Brandt & Levie meer worst en werkt naar verhouding meer met biologisch vlees. "We vinden transparantie ongelofelijk belangrijk en een onderscheidend keurmerk als dat van Biologisch past goed bij ons. Het is een manier om ons verhaal nóg beter te kunnen vertellen. Bovendien zijn producten met een biologisch certificaat beter te verkopen in het buitenland en in biologische winkels. We gaan ons assortiment daarom uitbreiden met een lijn puur biologische droge worstjes", aldus de worstmaker.

Gescheiden productielijnen

Moest er veel aangepast worden voor de certificering? "Eigenlijk niet", vertelt Geert. "Als varkenshouders omschakelen naar biologisch is dat een ingrijpende verandering, voor ons als producent verandert er eigenlijk niet zo gek veel. Transparant waren we al, alles was al herleidbaar. Dus daarin is niet veel veranderd." Wel wordt het vlees nu gescheiden verwerkt. "Een schouder is niet meer gewoon een schouder, we maken nu onderscheid tussen die twee producten. Voorheen verwerkten we de 'eigen' varkens en aangekocht biologisch vlees door elkaar heen, nu splitsen we dat. Het ene dagdeel biologisch vlees, het andere dagdeel de 'eigen' varkens."

Inspectie

Het contact met Skal tijdens de certificering was 'hartstikke goed', aldus Geert. "Hoewel een snellere doorlooptijd soms fijn zou zijn. Maar het is goed om te weten dat biologische certificering zo gedegen gebeurt en dat de controle streng is". Tijdens de inspectie maakte de worstmaker met de inspecteur een ronde door het bedrijf en liet hem zien hoe de processen ingericht zijn. "We kregen complimenten omdat we alles zo goed voor elkaar hebben", aldus de ondernemer.

Elke maand publiceert Skal de nieuw gecertificeerde bedrijven op onze website. Enkele van deze bedrijven stelt Skal voor via een interview.

Voor meer informatie: www.brandtenlevie.nl

Bron: Skal
Publicatiedatum: