16 en 17 juni

Open dag biologische varkenshouderij Holwierde

De familie Lesterhuis - van der Meijden houdt zaterdag 16 en zondag 17 juni van 10.00 tot 16.00 uur een open dag op hun varkenshouderij in Holwierde. Hun bedrijf 'Neus in de wind' is één van de weinige biologische varkenshouderijen die Groningen rijk is.

In 1997 is de familie begonnen met het houden van biologische varkens. Inmiddels lopen er in totaal 650 varkens op het bedrijf rond waarvan 55 zeugen en hun nakomelingen. Deze blijven op het bedrijf totdat ze 100 kg zwaar zijn. De varkens worden op een diervriendelijke manier gehouden. Dat wil zeggen dat ze een buitenuitloop hebben en dat ze gehuisvest zijn op stro. De zeugen lopen altijd vrij, het voer is van biologische oorsprong en wordt niet bespoten of genetisch gemanipuleerd. Het bedrijf is Skal-gecertificeerd.

Dë familie Lesterhuis is intussen ook bezig om de reguliere akkerbouwtak om te schakelen naar biologisch om over een aantal jaar het voer voor de varkens zelf te gaan verbouwen. Ze hebben dit jaar de eerste 30 hectare aan zomergerst en haver biologisch.

Proeverij

Op de open dag zal er een proeverij zijn van de eigen bio varkens en zijn er diverse plunjezakken te koop met verschillende soorten vlees. Voor de kinderen is er een vragenlijst waarbij de kennis over varkens getoetst wordt. Daar kunnen ze een boerendiploma mee kunnen verdienen. Net als voorgaande jaren is er de boerenmarkt met diverse producten uit de regio. Er is zelfgemaakte jam, chutney, planten en natuurlijk vlees van onze eigen varkens. Tevens zijn er authentieke landbouwvoertuigen te bewonderen.

Bron: Balkster Courant

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.