Statement Bionext:

"Fosfaatbeleid pakt slecht uit voor biologische sector"

Ook gisteren en vandaag was er veel aandacht voor de positie van biologische melkveehouders in het fosfaatdebat. Naar aanleiding hiervan heeft ketenorganisatie Bionext het volgende statement opgesteld:

"Het wordt steeds duidelijker hoe slecht de fosfaatwetgeving uitpakt voor de bio sector. Biologische melkveehouders hebben al 6.000 biologische koeien afgevoerd. Dat betekent een vermindering van circa 15% van de bio melkproductie tot nu toe. Inmiddels wordt die hoeveelheid melk geïmporteerd vanuit het buitenland. Zeker twintig bio zuivelbedrijven staat het water aan de lippen. De reductie van het aantal koeien werkt door in de rest van de biologische sector. Er is veel meer vraag naar biologische rundveemest dan dat er aanbod is. De biologische sector maakt geen gebruik van de derogatie, en zal dat ook nooit doen. De biologische wetgeving verbiedt zo'n hoge mestgift. Daarom vindt de sector het onbegrijpelijk dat ze wel getroffen wordt door het fosfaatbeleid. Terwijl aan de andere kant het ministerie steeds pleit voor een landbouw die rekening houdt met de biodiversiteit en de natuur. Biologische landbouw is hiervan een heel duidelijk voorbeeld. Stimuleer die gewenste productie in plaats haar te straffen voor haar goede gedrag."

Bionext roept het ministerie van LNV en de politiek op om een einde te maken aan dit onrecht. Maak zo snel mogelijk een eind aan de productiebeperking voor biologische melkveehouders, door ze fosfaatrechten te geven of uit te zonderen van de fosfaatwetgeving.

Klik hier om te luisteren naar het interview met Bavo van den Idsert bij BNR-radio vanochtend (vanaf 0:30) en lees hier het interview in het Financieel dagblad.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven