"De biologische melk markt heeft een probleem"

VS: Noodfonds geeft hulp aan zuivelbedrijven

Het leven van een boer is niet gemakkelijk: lange uren, zwaar lichamelijk werk en een sterke afhankelijkheid van de weersomstandigheden - boeren moeten zich voorbereiden op het ergste, maar hopen op het beste scenario.

Maar voor zuivelbedrijven in Vermont, Amerika is voorbereiding alleen niet meer genoeg om de melk, en het geld, te laten vloeien. 

"We weten dat er veel zuivelboeren worstelen om zich staande te houden," zegt Kirsten Bower, de financieel directeur van de Northeast Organic Farming Association in Vermont. 

De onderwijscoördinator van NOFA, Kyla Beddard, geeft aan dat de laatste jaren steeds meer zuivelboeren om financiële hulp vragen bij NOFA's Farmer Emergency Fund.

NOFA verwacht dat dit jaar nog meer aanvragen binnen zullen komen, en daarom heeft het een fondsenwervingsactie gestart om ruim €42.000 bij elkaar te brengen. Dit geld moet dienen als veiligheidsnet voor de bijna 200 gecertificeerd biologische zuivelbedrijven en NOFA leden in Vermont. 

"Biologische zuivelproducenten hebben de laatste jaren de prijs van melk steeds verder zien zakken," zegt Beddard. "De biologische melk markt heeft een probleem: Er is teveel melk beschikbaar. Op dit moment is er vooral teveel magere melk beschikbaar. De vraag naar volle melk is groot; mensen gebruiken weer meer boter." 

Het Farmer Emergency Fund is in 1997 opgericht is nadat een boer verzekeringsgeld had ontvangen na een ramp op zijn bedrijf. Hij besloot een gedeelte van het geld te gebruiken om andere boeren te helpen, omdat hij wist dat andere boeren die in de problemen zitten ook geld nodig hadden.

"Het fonds heeft al vele boeren geholpen," zegt Bower. "Branden, stormen en overstromingen, en dit heeft ook een grote impact op de beschikbaarheid van veevoeder. We hebben leningen van tot wel €4200 aan boeren beschikbaar gesteld, maar dit jaar is er minder geld beschikbaar.

Zo lang we geld hebben en mensen ons nodig hebben proberen we te helpen," vertelt Bower. "De kosten om een zuivelbedrijf draaiende te houden zijn hoog. Boeren hebben soms geen geld meer om de koeien te voeden en de rekeningen te betalen.

Joanne Eugair, de eigenaar van Morning Meadows Farm in Pittsford, zegt dat ze vijf jaar geleden lid van NOFA was, maar dat de certificeringen financieel niet haalbaar waren. 

Eugair is slechts een van de zuivelboeren die hun werkwijze aan heeft moeten passen om het familiebedrijf draaiende te houden. Het probleem is dat goedkope melk uit Californië de markt in Vermont bedreigt, zo geeft Beddard aan.

"We doen wat we kunnen voor onze producenten," zegt ze. In Vermont zijn er zoveel zuivelbedrijven dat dit zeker een punt van aandacht moet zijn. Maar dit is een nationaal probleem," geeft ze aan. 

Bron: Rutland Herald (Katelyn Barcellos)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.