Florimond Desprez, Germicopa

Franse Germicopa gaat naar 80.000 ton pootaardappelen in 2020

In 2014 ging het Franse Florimond Desprez Group samen met Germicopa. Na in de Verenigde Staten voor het pootaardappelenbedrijf SESVanderhave te hebben gewerkt, werd Florimond Desprez algemeen directeur. De ambitieuze 29-jarige Desprez is alweer de zesde generatie die dit familiebedrijf runt. 


Florimond Desprez

Germicopa is in de Franse regio Bretagne gevestigd. Alle rassen die het bedrijf ontwikkelt hebben vrouwennamen. Florimond: "Van oudsher richt Germicopa zich op salade-aardappelen. Voorbeelden hiervan zijn Charlotte, Chérie en Amandine. Nu focussen we ook op andere markten en ontwikkelen we niet uitsluitend meer rassen voor de versmarkt maar ook voor de verwerking. Daisy wordt gebruikt voor de productie van Franse frites en Amyla is goed gevestigd op de zetmeelmarkt, met name in Frankrijk waar het het nummer één ras is."

Germicopa beschikt over een netwerk van telers (circa 180 telers in Frankrijk). Het bedrijf vermarkt de pootaardappelen in 70 landen. "Vorig jaar hebben we 63.000 ton pootaardappelen afgezet, waarvan we ruim 50% geëxporteerd hebben. Dit jaar willen we onze afzet naar 70.000 ton vergroten en tegen 2020-2021 hopen we een afzet van 80.000 ton te bereiken. Ons doel is niet alleen de afzet van pootaardappelen maar tevens het vinden van meer partners op royalty-markten zoals Argentinië, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika."

Tijdens de Fruit Logistica vakbeurs heeft Germicopa haar biologische rassen onder de aandacht gebracht. Kelly wordt gebruikt voor de productie van frites, Edony voor chips en Yona voor de versmarkt. Dit laatstgenoemde ras is al goed gevestigd in Spanje en Portugal. 

Yona

Een ander project waarin de strategie van Germicopa tot uitdrukking komt is Princesse Amandine, een clubras. "We werken met een netwerk van twaalf verpakkers die de exclusieve rechten op dit ras hebben en die het actief promoten bij de eindconsument."

"We proberen rassen te ontwikkelen die goed bestand zijn tegen ziektes maar vooral ook tegen waterstress. Landen zoals Mali, Niger, Tunesië, Portugal en Spanje kampen in toenemende mate met waterbeperkingen en we moeten onderzoek blijven doen om aan hun veranderende behoeften tegemoet te kunnen blijven komen. Daarnaast is het belangrijk dat nieuwe rassen mindere meststoffen vereisen. Zo heeft het nieuwe ras Amany bijvoorbeeld minder behoefte aan stikstof. We ontwikkelen tevens rassen die bestand zijn tegen ziektes, zoals aardappelziekte, zodat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Het ras Kelly is hiervan een goed voorbeeld."


Amany

Voor meer informatie:
Germicopa
Florimond Desprez


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.