Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brede inventarisatie van kennis en ervaring

Brochure Verkenning Kalf bij de Koe beschikbaar

Het Louis Bolk Instituut en Wageningen University & Research hebben een overzicht gemaakt van de in Nederland beschikbare kennis over en ervaring met het houden van kalveren bij de koe. De verkenning is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van EZ (nu LNV). Doel was om de beschikbare kennis en ervaringen bijeen te brengen, te delen en te bediscussiëren, en veehouders te faciliteren die overwegen om het kalf bij de koe te houden.

De Verkenning Kalf bij de Koe (2016-2017) was een intensief traject dat het Louis Bolk Instituut en Wageningen University & Research samen met de Nederlandse melkveesector hebben doorlopen. In de verkenning is kennis uit de wetenschappelijke literatuur gecombineerd met die van inhoudelijke - en ervaringsdeskundigen. Ook een sectorbrede dialoog over dit houderijsysteem was een onderdeel van het onderzoek. Veehouders met en zonder ervaring met het houden van kalveren bij de koe, ketenpartijen, erfbetreders, onderzoekers en beleidsmakers hebben hierbij nauw samengewerkt.


De brochure.

De verkenning maakt de complexiteit duidelijk van een opfoksysteem waarbij het kalf bij de koe wordt gehouden. Het succes van een dergelijk zoogsysteem blijkt van veel factoren afhankelijk te zijn, maar biedt ook kansen voor het kalf, de melkveehouder en de sector. De deelnemers aan de dialoog achten de kans klein dat het merendeel van de boeren in Nederland over 15 jaar het kalf bij de koe laten. Ze realiseren zich wel dat politieke druk en maatschappelijke discussies invloed kunnen hebben op de huidige praktijk. De deelnemers zijn van mening dat het initiatief om het kalf bij de koe te houden primair bij de veehouder moet liggen. Zij vinden ook dat de gehele sector proactief de dialoog met de samenleving moet blijven opzoeken.

Aanleiding voor de verkenning was de maatschappelijke discussie in 2016 over het feit dat vrijwel alle pasgeboren kalveren direct na de geboorte bij de moeder worden weggehaald. In dezelfde periode brachten media melkveehouders in beeld die kalveren wel enige tijd bij de koe houden. Deze verschillende manieren van kalveropfok bracht tussen betrokkenen discussies op gang over dierenwelzijn en diergezondheid in relatie tot een praktisch uitvoerbare en rendabele bedrijfsvoering. In de Tweede Kamer is in die periode de motie Thieme aangenomen met een verzoek aan de regering om te komen met een plan om kalveren langer bij de moeder te houden.

Staatssecretaris Van Dam liet in een brief van 22 april 2016 aan de Kamer weten het primair de verantwoordelijkheid te vinden van de melkvee- en kalverhouderij om samen met de zuivelketen na te denken over de vraag hoe kalveren een goede start kunnen krijgen. Om melkveehouders te faciliteren die (op termijn) overwegen het kalf voor bepaalde tijd bij de koe te houden zijn in deze brochure ook tips opgenomen. Een aantal kennislacunes die tijdens deze verkenning zijn geïdentificeerd, is inmiddels opgepakt in nieuw onderzoek. Zo worden op dit moment de langetermijneffecten onderzocht van het houden van het kalf bij de koe op diergezondheid en dierenwelzijn.

Klik hier om de brochure te downloaden.

Voor meer informatie: www.louisbolk.org
Publicatiedatum: