Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Hans Klok' veroorzaakt lammereninvasie

Tholen - Ram Hans op biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve heeft de bijnaam Hans Klok gekregen. Dit omdat hij volgens biologische melkschapenhouder Herman van Assen 'kon toveren'. Ram Hans zou gesteriliseerd zijn, maar dit bleek niet het geval. Hiermee is hij de veroorzaker van een onverwacht grote geboortegolf op de boerderij in Zwolle. "Onze oude ram Hans was toch niet goed gesteriliseerd. Daardoor zijn dit keer veel meer ooien bezwangerd dan de bedoeling was", aldus Herman.



Hij vertelt dat ze altijd met een bepaalde interval werken. "Zes weken dekken en dan vier weken rust. Dat betekent dat je vijf maanden later gedurende zes weken lammetjes hebt, zes weken niet, enzovoorts. Dan is het goed te behappen en kunnen we de infectiedruk goed in de hand houden. Dankzij onze 'Hans Klok' komen er nu echter veel meer lammetjes dan normaal ter wereld. Tot onze verbazing bleek in december uit de eerste scan dat er 170 drachtige schapen in de stal rondliepen. Dat kon niet het resultaat zijn van één ram en de betreffende ram was al lang weg. Al snel kwamen we erachter dat onze oude ram Hans toch niet helemaal goed gesteriliseerd bleek te zijn en onbedoeld 'meegeholpen' heeft. Alle extra bevallingen zijn dus te danken aan Hans."



Dit heeft een vrij hectische periode tot gevolg. "Ik vertelde een bezoeker over het voorval en daarna kwam de tam tam op gang. De volgende ochtend stond de lokale krant al op de stoep en dit hield niet meer op. Ook het KRO-programma Binnenste Buiten kwam opnames maken. Deze reportage is gisterenavond op televisie uitgezonden. "We zijn heel blij met deze aandacht. De reportage zit echt prachtig in elkaar." Herman vertelt dat de geboortegolf nu in de derde week zit. "Elke dag bevallen verschillende schapen. Het gaat goed, loopt mooi door." Hans maakt het zelf overigens niet meer mee. "Hij is vier weken geleden al naar de slacht gegaan."



"Uniek met Halloumi"

De bio-melkveehouder vertelt dat het goed gaat met het bedrijf. "Na een lastig jaar in 2016 hebben we vorig jaar een topjaar gedraaid. In september hadden we de resultaten van het jaar ervoor al ingehaald. We hebben in 2017 zo'n 40% meer producten verkocht aan onder meer de natuurvoedingswinkels. De kefir, kaas en de Halloumi: het loopt als een trein. We zijn de enige met kefir gemaakt van bio-schapenmelk en de productie van Halloumi op Nederlandse bodem is helemaal uniek. Halloumi is een zoute kaas uit Cyprus en het is heel moeilijk om dit product te maken. Het is dus heel gaaf dat het ons gelukt is en daar plukken wij nu de vruchten van. Ik ben ook erg blij met het feit dat onze producten tegen mooie prijzen gedistribueerd worden binnen het Nederlandse natuurvoedingskanaal."


Kefir en biologische schapenmelk van De Vreugdehoeve.

Klik hier om de reportage van Binnenste Buiten te bekijken.



Voor meer informatie:

Herman van Assen
De Vreugdehoeve
Zalkerveerweg 20
8042 PL Zwolle
038 4224193
info@devreugdehoeve.nl
www.devreugdehoeve.nl