EC geen bezwaar tegen steunmaatregelenpakket België fipronilcrisis

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) roept Nederlandse politici op hun eerdere standpunt te heroverwegen nu de Europese Commissie (EC) erkent dat de fipronilcrisis een 'uitzonderlijke gebeurtenis' is en geen bezwaar wordt gemaakt tegen de steunmaatregelen die de federale regering van België heeft uitgewerkt. Het licht wordt met andere woorden bij de zuiderboeren op groen gezet voor de uitbetaling van het maatregelenpakket (waarvoor daar 21,8 miljoen euro is gereserveerd). Nederlandse politici waren er van overtuigd dat de EC het als staatssteun zou beoordelen.

Nu dit niet het geval is, kan een deel van het debat van 24 augustus wellicht nog eens worden gevoerd. Als de EC vindt dat de schade van de door de door fipronilfraude gedupeerde pluimveehouders niet als normaal ondernemersrisico moet worden gezien, verandert in Nederland deze zienswijze mogelijk ook snel.

De eerste prioriteit is oplossingen voor de knelpunten met fipronilmest en eieren uit stallen waar de kippen een detox-dieet hebben gedaan. Niet laten verzenden van facturen voor bemonstering en analyses door de NVWA, is alvast een mooi gebaar wat de overheid voor deze fipronil-gedupeerden in Nederland kan doen, vindt de NVP. 

Bron: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven