Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gernand van Bennekom, Pluimveehouderij Van Bennekom:

"Belangrijk dat biologisch geen massaproduct wordt"

Gernand van Bennekom heeft een pluimveebedrijf in omschakeling naar biologisch. Op de omgeschakelde grond lopen nu nog gangbare kippen rond, maar binnenkort is het terrein voor 10.000 biologische legkippen. Waarom biologisch, en hoe is de omschakeling tot nu toe verlopen?

Van Bennekom is pas gestart met zijn bedrijf en heeft alles meteen ingericht op biologisch. "Ik heb vier hectare gras met daarop een rij van 20 wilgenbomen. Zo kunnen de kippen beschutting zoeken als ze buiten lopen." De biologische manier van werken spreekt Van Bennekom aan. "Biologisch werk je met een grotere uitloop en vaak kleinschaliger, met minder dieren. Ik vind het belangrijk dat biologisch geen massaproduct wordt. Ik denk dat de consument dat met mij eens is." Een bijkomend voordeel is "het hogere rendement", aldus de ondernemer. 

Medicijngebruik en onkruiddruk

Geen dag is het zelfde op een bedrijf als dit. Het mooiste ervan? "Wanneer ik in de stal kom en ik zie dat mijn kippen het naar hun zin hebben. Dat is waar ik steeds naartoe blijf werken. Zijn de kippen in mindere conditie, dan gaan we werken aan een goede gezondheid." Werken met minimaal medicijngebruik ziet Van Bennekom als een uitdaging. "Ik stop mezelf niet graag vol met pillen en dat doe ik bij mijn kippen ook niet. Ik verwacht ook dat de regels op dat vlak alleen maar strenger gaan worden." Aan werken zonder onkruidbestrijding moet de pluimveehouder wel wennen. "Er is meer onkruiddruk. Daar heb je het mee te doen."

Gesneden koek

De informatie over biologisch werken vond Van Bennekom via de website van Skal. Voor hem was het gesneden koek, want hij werkt ook bij een mengvoerfabriek. Daardoor is hij goed op de hoogte van wat er speelt. Zijn pluimveehouderij is inmiddels twee keer geïnspecteerd door Skal Biocontrole. "Het contact met Skal is goed, hoewel ik ze soms erg procedureel vind. De inspecties zijn prima gelopen. Ik had een lijstje met punten en vragen, die zijn we samen langsgegaan. Ook maakten we een ronde over het bedrijf."

Tip aan andere pluimveehouders

Van Bennekoms advies aan andere pluimveehouders die overwegen om te schakelen naar biologisch: wees je bewust van wat er allemaal bij komt kijken. "Er zijn meer regels, er is extra controle. Maar in de praktijk is het allemaal heel goed te doen."

Elke maand publiceert Skal de nieuw gecertificeerde bedrijven op haar website. Enkele van deze bedrijven stelt de organisatie voor via een kort interview.

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: