Sterke verdeeldheid binnen National Organic Standards Board

Substraatteelt lijkt biologisch te blijven in de VS

Met 8 tegen 7 stemde NOSB (National Organic Standards Board) woensdag 1 november nipt voor het behoud van biologisch telen op substraat en aquaponic farms in de VS. Naar aanleiding van het advies van de NOSB besluiten leden van het National Organic Program en USDA of de regelgeving voor biologisch telen in de VS inderdaad wordt aangepast.

De Nederlandse biologische keten, waaronder Kroon Biologische Verswaren, Vroegop en Nautilus Organic, is niet blij met het nipte verlies. Peter van der Schoot (Kroon): "Het voelt als een verlies. In de Europese Unie is zeer recent het besluit genomen om de wetgeving voor biologisch telen niet aan te passen. Dat is niet voor niks. Het beginsel van de biologische plantaardige productie waarbij planten hun voedsel uit het ecosysteem van de bodem halen, moet overeind blijven. Substraatteelt is daarom niet toegestaan."

Ron van Dijk, bestuurslid van Nautilus Organic, de Nederlandse coöperatie voor biologische telers, en biologisch glasteler, is eveneens teleurgesteld: "Het is ontzettend zonde dat het kwartje net de verkeerde kant op lijkt te vallen in de VS. Wat ons betreft is er geen discussie over dit onderwerp mogelijk; de biologische landbouw streeft een kringlooplandbouw na, waar een plant wordt gevoed via de bodem. Voor een biologische teler is het natuurlijk evenwicht van groot belang bij het in stand houden van een gezond, zoveel mogelijk zelfregulerend, klimaat waarin ingrijpen zo min mogelijk nodig is. Dat uitgangspunt geldt voor de biologische glastuinbouw net zozeer als voor de biologische akkerbouw of fruitteelt."Pleidooi in VS door Marian Blom van Bionext

Afgelopen dinsdag 31 oktober heeft Marian Blom tijdens de hoorzitting van de NOSB namens de Nederlandse biologische sector gepleit voor het invoeren van 'telen in de grond' als eis voor de biosector in de VS. Haar boodschap was eenvoudig: In de EU houden we vast aan het uitgangspunt: telen in de grond, ook in de kassen. Dat geldt als uitgangspunt voor alle teelten. Die regels worden alleen maar strenger. De Europese Commissie wil dat consumenten het biologische keurmerk blijven vertrouwen en dat kan alleen als het een duidelijke set van regels is met zo weinig mogelijk uitzonderingen. De Europese biologische sector is het daar volledig mee eens.

Aeroponic farms niet biologisch

De NOSB heeft een zeer duidelijke keuze gemaakt ten opzichte van aeroponic farms (wortels in de lucht). Het vraagstuk rondom erkenning van deze aeroponic farms als biologische teelt werd resoluut van tafel geveegd met 14 stemmen tegen. Eén persoon onthield zich van stemmen.

Wellicht onderscheidende labeling voor biologische producten van substraat en aquaponic farms De NOSB onderkent dat producten van biologische teelt van substraat en aquaponics farms herkenbaar moeten zijn voor de consument en dat daarom de mogelijkheden voor onderscheidende labeling hiervan bekeken moet worden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.