Mogelijk fraude bij export biologische ananas Costa Rica

Tientallen biologische telers (CANAGRO) beweerden afgelopen maandag dat drie bedrijven uit de zone San Carlos, in het noorden van Costa Rica, fraude hebben gepleegd door reguliere ananas als biologisch te exporteren naar de Verenigde Staten en een aantal landen in Europa. 

Volgens de telers, die een rapport van de fytosanitaire dienst van de staat (SFE) en een aantal getuigen als bron gebruiken, gaat het om de bedrijven die ananas zouden verkopen die eigenlijk niet biologisch is, waardoor de telers van echte biologische ananas benadeeld worden.

Advocaat José Manuel Echandi: "De Costa Ricaanse staat en de Stichting Proagroin is verantwoordelijk voor het faillissement van meer van 500 telers die biologische ananas hadden geteeld. Zij hebben hun ananas voor een lage prijs moeten verkopen, waardoor ze bijna ook nog hun land, machines en gereedschap moesten verkopen. Dat is verschrikkelijk."

Proagroin is een stichting die al jarenlang de reguliere en biologische ananasteelt stimuleert en die de telers hulp beloofde door hen krediet, technische assistentie, onderwijs, toegang tot de markt en commercialisering te bieden. De telers geven aan dat het bedrog te wijten is aan het feit dat de verdiensten per hectare gewone ananas ongeveer 5.900 euro zijn, terwijl de verdiensten van de biologische ananas met 38.200 euro per hectare veel hoger zijn.

Volgens Canagro is het hoogst zorgwekkend dat Costa Rica gesanctioneerd zou kunnen worden met afsluiting van de internationale markt, waardoor de telers ook niet de kans krijgen om uit hun faillissement te raken. Oscar Salas, directeur van Canagro: ''Als de regering niet snel een eind maakt aan deze situatie, zullen binnen een jaar nog veel meer telers hun faillissement aanvragen, want tegen de prijzen waarmee de ananas nu op de internationale markt komt, kunnen zij de onkosten, die zij maken voor een 100% biologische productie, niet betalen.

Dit is niet de eerste keer dat er door telers fraude wordt opgemerkt, waarmee zij naar het Ministerie van Landbouw gaan. In 2014 was er sprake van onregelmatige export en in 2016 hebben de Verenigde Staten hen gewaarschuwd over mogelijke fraude in een bijeenkomst van Costa Ricaanse telers. De zaak wordt nu onderzocht door de Administratieve Rechtbank.

Bron: El Mundo

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.