Weinigen weten wat een bier nu precies bio maakt. Het grote verschil zit in de eerste plaats in de gebruikte landbouwingrediënten (hop en graan, meestal gerst). Die zijn afkomstig uit de biologische landbouw, dus geteeld zonder chemische pesticiden of kunstmest. Ook op additieven en hulpstoffen tijdens het brouwproces gelden voor bio-bier strengere normen. En bio-bier bevat geen onnodige smaak- of schuimversterkers.
Bio-bierliefhebber
Herr Seele - geboren als Peter van Heirseele - eet (en drinkt) al z'n hele leven biologisch. "Bio is 'a way of life'. Als je bij mij de frigo opendoet, dan zie je 100% bio. Dat is al mijn hele leven zo. Ik heb dat met de paplepel meegekregen. Biologisch eten heeft net zoals humor veel met logisch denken en met inzicht te maken: je gaat nadenken over de weg die de groente heeft afgelegd. Wat is die groente precies? Hoe zit die in de grond? Wat doet de boer ermee?", vertelt hij.
Waar mogelijk kiest Herr Seele voor biologisch bier. "Een goed glas bier drink ik liefst in fijn gezelschap. Het ideale moment om bier te drinken is voor mij als aperitief. Ik werk vaak samen met Kamagurka op café, en dan zoeken we plekken met bio-bier of bio-wijn. Ik spoor mensen graag aan om bio uit te proberen. Soms zelfs tot vervelens toe", lacht hij.
Belgische bio-hopteler
Joris Cambie is één van de achttien hoptelers in België én de enige biologische. Vanaf 1997 schakelde Cambie over naar de biologische hopteelt. Om aan de andere telers te bewijzen dat het mogelijk is! Dat was geen sinecure. Gangbare telers gebruiken chemisch-synthetische gewasbescherming om het risico op oogstverliezen te beperken. Chemisch-synthetische middelen zijn in bio wettelijk niet toegelaten. Slechts een beperkt aantal natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn toegelaten. De teelt van hop vergt dus vakmanschap want de hopplant is vanwege zijn snelle groei (soms tot 25 cm op één dag) sowieso erg plaag-en ziektegevoelig.
"Als je last krijgt van een plaag of ziekte, dan ben je eigenlijk al te laat," vertelt Cambie over zijn preventieve aanpak. "Een goede, rijke grond, dat is de basis van alles. Ik voed de planten niet, maar wel de bodem; dat gebeurt met organische bemesting. En dan zorgt die bodem voor een evenwichtige voeding voor die planten, waardoor die al minder vatbaar zijn voor ziektes."
Herr Seele is alvast onder de indruk: "Diversifiëren is leuk én belangrijk. Daarom vind ik het fijn om te zien dat Joris niet enkel hop teelt, maar er ook bier van brouwt." Met Brouwerij De Plukker begon Cambie in 2011 ook zelf bier te brouwen. De bieren worden er ambachtelijk gebrouwen met 100% Poperingse biohop en zo lokaal mogelijke ingrediënten.
Bron: Bio Mijn Natuur