Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Nieuwe Graanschuur viert tweejarig bestaan

"Eerste jaar konden we net staan, nu beginnen we te lopen"

Tholen – "Het eerste jaar konden we net staan, nu beginnen we net te lopen." Zo omschrijft mede-eigenaar Abel Hertzberger zijn ervaring met De Nieuwe Graanschuur. "Eigenlijk zoals een kind zich ontwikkelt. Een stelselmatige groei." Het tweejarig bestaan van de biologische winkel in Amersfoort werd afgelopen weekend wederom groots gevierd. Het jubileum viel samen met de aftrap van het Hollandse appelseizoen.



Abel heeft in de tussenliggende periode veel geleerd: "Ik heb hiervoor nooit eerder een biologische winkel gedraaid. Of überhaupt een winkel. Het was daarom best even spannend of we het gingen redden. Dat lukt goed: deels dankzij intuïtie en anderzijds door onszelf te omringen met mensen met de nodige ervaring. In het eerste jaar heeft Peter Mohr de winkel enorm op gang geholpen. Hij sympathiseerde met De Nieuwe Graanschuur voornamelijk vanuit zijn idealistische inslag."



Het was een mooi samenkomen van streekleveranciers en bezoekers, vertelt Abel. Zo werden biologische hoogstam appelen van De Lindegaard uit Beusichem verwerkt tot ongepasteuriseerd, vers sap. Verder konden bezoekers zelf hun eigen appelen meenemen om deze ter plaatse te laten persen. 



De Nieuwe Graanschuur haalt al haar producten zoveel mogelijk uit de streek, grofweg binnen een straal van 25 kilometer. De lentevorst heeft in het aanbod bio-appelen zeker zijn sporen nagelaten, weet Abel. "De kleine telers hebben vrijwel hun volledige oogst zien verdampen. Van wat daar is overgebleven gaat het echt maar om een paar kratjes. De grotere jongens, zoals Fruitbedrijf William Pouw en De Lindegaard, die beiden substantiële volumes draaien, geven ook te kennen dat de biologische appeloogst beduidend lager uitvalt dit jaar. Grote kans dat we eind december al door het Hollands product heen zijn en we moeten uitwijken naar de groothandel. Dan waken we er overigens wel voor dat we geen appelen uit Argentinië of Zuid-Afrika in het schap voeren."



De winkel weet zich goed staande te houden tussen het supermarktgeweld. "We bieden dan ook een compleet andere ervaring. Men is zich behoorlijk bewust van de waanzin van veel productstromen. Men waardeert bij ons dat we zoveel mogelijk uit de streek halen én dat we verpakkingsarm te werk gaan. Onze cateringservice onderscheidt ons ook", vervolgt hij. 



Wethouders Menno Tigelaar en Willem-Jan Stegeman van de afdeling Duurzaamheid lieten ook hun gezicht zien. De twee kwamen tijdens het Appelfeest hun bakkunsten vertonen. "Toen de ambtenaren enkele maanden geleden De Nieuwe Graanschuur bezochten, grapte één van hen dat je van het gevarieerde aanbod best lekkere taarten zou kunnen bakken. Bleek uiteindelijk dat ze de daad bij het woord zouden voegen", vertelt Abel opgewekt. Hij ziet hun komst als een mooie steunbetuiging voor het lokale ondernemerschap en biologische speciaalzaken in het bijzonder. 



Op zaterdag 7 oktober om 19:30 uur organiseren De Nieuwe Graanschuur en Willem&Drees in de Johanneskerk in Amersfoort voor 15 euro per persoon een biologisch en vegetarisch diner: Eat As Good As You Can. Voor dit diner dienen de gasten eigen bord, beker en bestek mee te nemen. Tickets zijn te koop bij De Nieuwe Graanschuur aan de Bloemendalsestraat 19 in Amersfoort, Willem&Drees aan de Bunschoterstraat 23A en Natuurboerderij De Rinkhorst aan de Wageningseberg 43. 

Voor meer informatie: 
T: 033-4669686