Frank de Koning:

"Gangbaar telen niet bevredigend"

De Nederlandse teler Frank de Koning uit Brielle houdt van een uitdaging. Daarom legt hij zich sinds 2000 toe op de biologische teelt van tomaten, paprika's, komkommers en aubergines. De juiste rassen zijn voor hem essentieel. De plant moet sterk en weerbaar zijn, de vruchten smaakvol en van topkwaliteit. De auberginerassen Kylie RZ en Angela RZ voldoen aan die wensen.

"Ooit teelde ik op de gangbare manier, maar dat vond ik niet bevredigend. Bioteelt is teelttechnisch een veel grotere uitdaging. We telen zonder chemie en kunstmest, maar met compost, stalmest en natuurlijke vijanden tegen plagen. De grondteelt vereist een ruime vruchtwisseling. Juist daarom telen we een grote diversiteit aan vruchtgroenten in alle vormen, soorten en maten. Bijvoorbeeld wilde tomaten, oerkomkommers en gestreepte aubergines. Dat doe ik op drie locaties van in totaal 8,5 hectare. Sinds vier jaar telen we zelfs biologisch-dynamisch."Sterke, weerbare planten

"De rassenkeuze is voor ons nog belangrijker dan bij gangbare telers. Smaak gaat áltijd boven productie. De bioconsument kiest namelijk voor gezond en lekker. Omdat hij bovendien makkelijker afwijkende vormen en kleuren pakt, hebben we een divers pakket. Daarnaast zoeken wij krachtige planten die weerbaar zijn tegen zieken. Rijk Zwaan is een van de weinige zaadhuizen die zich sterk maakt voor biologische rassen. Gelukkig, want we kunnen niet zonder. Zij denken mee over smaak, weerbaarheid en resistentie. Hun rassen sluiten goed aan op de vragen uit de markt, die gestaag blijft groeien."

Vaster vruchtvlees

"Ongeveer de helft van onze rassen is van Rijk Zwaan. De auberginerassen Kylie RZ en Angela RZ bijvoorbeeld. Kylie is een aubergine met een uitstekende smaak en kwaliteit. De sterke groene delen zorgen dat de vrucht na het oogsten lang goed blijft. Het gewas is open, heel werkbaar en ook nog eens productief. Eigenlijk heeft het geen nadelen, alleen maar voordelen. Angela is een gestreepte aubergine, die onderscheidend is in kleur, maar ook in smaak. Deze graffiti-aubergine heeft iets vaster vruchtvlees, zodat hij bij het bereiden minder olie opzuigt. Het ras heeft zich bewezen in de markt."

Eerst een klant, dan een ras

"Voordat we een ras kiezen, zoeken we er altijd een klant voor. Alle producten zetten wij af via Nautilus, de Nederlandse coöperatie van biologische telers. We stemmen met hen én met de eindklant af hoeveel wij van elk product telen. Onze klanten zijn vooral retailers in Duitsland, Engeland en Scandinavië, maar ook natuurvoedingswinkels, horecaketens en aanbieders van maaltijdboxen. We verpakken alles zelf zoals de klant dat wenst, los of in kleinverpakking. En dat drie, vier of vijf keer per week. Dat is één van de grootste uitdagingen in ons bedrijf: om elke week zoveel verschillende producten voor al die klanten netjes op de rit te krijgen."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
Burgemeester Crezéelaan 40
2678 KX De Lier
T: +31 174 532 300
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.