Tholen – Het is een frappante gewaarwording: een jachtopziener die zijn ware roeping vindt in een groentewinkel. Peter Dunki Jacobs opende onlangs zijn naar eigen zeggen 'half-professionele groentestal'. Met zijn hutspot van lokale aardappelen, uien en peen, wist hij op de Leidse braderie hoge ogen te gooien. Of hij dat geen passend vervolg kon geven, vroegen de buurtbewoners. En zo geschiedde. "Wat begon als grap, raakte bij velen een gevoelige snaar. Er is zoveel behoefte aan een volkse benadering. Bij mij in de winkel komen ze ook voor de gezelligheid. In een supermarkt vinden ze dat negen van de tien keer niet terug."De schuur op Peters erf is als een museum ingericht. De producten zijn kleurrijk uitgestald, vol toeters en bellen, maar leiden geenszins af van de producten waar het hem werkelijk om gaat: zijn groenten en fruit. "Hier is niet alles voorverpakt of gestandaardiseerd. Ik snijd de andijvie à la minute, dat creëert een ambachtelijke, gezellige sfeer. Daar komen mensen voor. En ze weten dat de koffie voor ze klaarstaat." Verder professionaliseren is aan hem niet uitbesteed. "Ik wil het graag zo laten. Mensen hebben behoefte aan de ongedwongen sfeer die hier heerst en daar put ik ook mijn kracht uit."

Of deze invulling rendabel is? "Ik kan er goed van leven", zegt Peter resoluut. "Maar ik heb dan ook geen duur winkelpand of personeel te onderhouden. Ik run het samen met mijn vriendin, zo houden we de vaste lasten betrekkelijk laag." Dagelijks kan de groentestal rekenen op ruim 100 klanten. "Menig groenteman kijkt met grote ogen naar het bestedingspatroon onder mijn klanten. Een boodschap van rond de 20 euro is eerder regel dan uitzondering."Het bieden van goede kwaliteit tegen een scherpe prijs, is voor Peter een belangrijk uitgangspunt. Door zijn prijszetting én presentatie kan hij prima opboksen tegen de retail. "Een Hollandse bloemkool vind je bij mij voor 1,25 euro de kilo, een kilo aardappelen of uien gaat voor 50 eurocent over de toonbank. En een bakje aardbeien voor 1,80 euro. Je hoeft er niet tot het gaatje te gaan om marge te maken op je producten. En zo nu en dan leg je daar zelf iets op in. Mijn sperziebonen verkoop ik soms onder de inkoopprijs, maar dan bied ik onder mijn klanten tenminste wel continuïteit. Dat is zo ontzettend belangrijk voor het realiseren van herhaalaankopen", schetst hij. Peter betrekt zijn groenten en fruit bij groothandel Gebr. Bouwman A.G.F. uit Oegstgeest. Daarnaast belevert ook Karel de Mooy AGF hem met onder meer pruimen, meloenen en asperges.

De schuur is ook vanuit sociaal oogpunt in het leven geroepen. "Met de bakfiets trek ik er net zo lief op uit om de groenten en fruit langs te komen brengen als mijn klant om wat voor reden dan ook niet in staat is zelf te komen." Ook het wekelijkse pannenkoeken bakken biedt – naast de nodige gezelligheid – een mooie gelegenheid om zijn zelfgemaakte jam aan de man te brengen en een gezellig praatje aan te knopen.Maar op de achtergrond bedrijft hij natuurlijk ook gewoon handel. Het zijn de asperges die momenteel het hardst lopen. "We laten de asperges proeven, schillen ze desgewenst, en stallen ook aardappelen, beenham en eieren uit. Dat oogt natuurlijk als een mooi geheel. Ook de afzet van aardbeien, meloenen, blauwe bessen en steenfruit vertoont een stijgende lijn." Met het BBQ-seizoen voor de deur verwacht Peter op de korte termijn ook goede afzet voor aardappelsalades en wildgerechten. "Ik blijf natuurlijk een beetje jachtopziener."

Zo'n 50/50 van zijn producten is biologisch; hoofdzakelijk de bieten, bloemkool, andijvie en veel van de winterse groenten. Peter onderhoudt direct contact met de telers.

Voor meer informatie: pdj@casema.nl