EU start online enquête

Toekomst van GLB agro-ecologisch?

Europa is bezig met het landbouwbeleid uit te tekenen voor na 2020. Daarbij zou vooral de focus moeten liggen op een agro-ecologische landbouw. Een landbouw die rekening houdt met mens, dier en natuur. Een landbouw waarvan boeren kunnen leven, een landbouw die zijn milieu-impact zoveel mogelijk beperkt. Bekende koppen als Jill Peeters, Wim Lybaert, Bert Gabriëls en Wim Opbrouck zetten hun schouders mee onder een agro-ecologisch beleid.

Liefst 42 procent van alle EU-middelen gaan naar landbouw. Een Belg draagt gemiddeld 140 euro per jaar bij aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU (GLB). Het is dan ook een terechte zorg om deze publieke middelen zo efficiënt mogelijk in te vullen en daarbij zo goed mogelijk rekening te houden met de maatschappelijke bezorgdheden.

Online enquête

Om de zes jaar wordt het GLB bijgestuurd, en de volgende aanpassingen zijn gepland in 2020. Europa begint nu al met de voorbereidingen en voorziet als eerste stap een publieke raadpleging. Iedereen met interesse in landbouw en voedselproductie krijgt de kans om zijn stem te laten horen. Wat voor landbouw willen we en hoe willen we dat realiseren? Welke plek moeten natuur en milieu daarbij krijgen? Heeft het platteland nog andere functies? Zelf een stem laten horen, doe dan mee met de online enquête van de EU.

Toegegeven, het is niet de meest simpele enquête ooit. Een mogelijke optie is om na het invullen van onderdeel "A. Over u" meteen naar luik "E. Samenvatting: modernisering en vereenvoudiging" te gaan en daar onder vraag 34 het standpunt van BioForum Vlaanderen aan de vragenlijst toe te voegen. Op die manier ben je zeker dat de juiste ideeën op ene duidelijke manier naar voren worden gebracht.

Wat is het GLB?

Landbouw is voor Europa van oudsher een zeer belangrijk thema. Na de Tweede Wereldoorlog waren er problemen met de voedselvoorziening in Europa. In 1962 deed het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid of GLB zijn intrede. Dit beleidsinstrument diende om de Europese landbouwproductie op te krikken en voedsel te voorzien tegen betaalbare prijzen.

Om dit te garanderen, kregen de landbouwers prijs- en afzetgaranties voor een reeks basislandbouwproducten (granen, suiker, melk, rundvlees). Dat beleid leidde echter tot een te hoge productie, die bovendien gepaard ging met een stijgend verbruik van pesticiden en kunstmeststoffen. Dat had heel wat negatieve gevolgen voor het milieu.

Intussen is het GLB al vaak bijgestuurd, werden de prijsgaranties afgebouwd en geleidelijk aan vervangen door inkomenssteun voor de boeren. Intussen zijn ook er voorwaarden ingebouwd op het vlak van duurzaamheid, milieubescherming en dierenwelzijn.

Landbouw Anders

De organisaties die zich verzamelen onder 'Voedsel Anders', de beweging voor agro-ecologie, pleiten voor een Europees landbouwbeleid dat vooral kiest voor een agro-ecologische landbouw: een landbouw die rekening houdt met mens, dier en natuur; een landbouw waar boeren van kunnen leven; een landbouw die zijn milieu-impact zoveel mogelijk beperkt.

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven