Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van kledingdesign naar eigen foodlijn

Plantaardige vleesvervangers van lokale teelt

Tholen – Door een samenloop van omstandigheden belandde Doreen Westphal vanuit de modesector in de wereld van vleesvervangers. Op de BIOFACH introduceerde zij met haar bedrijf Botanic Bites een tweetal burgers op basis van quinoa en zeewier. De voedingswaarde, smaak en lokale inslag van de ingrediënten gaven de doorslag. "Vleesvervangers zonder soja zijn in trek. Zelfs ver over de grenzen, in Abu Dhabi, is er belangstelling voor mijn producten. Dat een klant die actief is in catering de quinoaburger onlangs opnam in zijn aanbod biologische schoolmaaltijden is een geweldig compliment", vertelt Doreen.



Burgers van quinoa en zeewier

Voor Doreen is het belangrijk dat de quinoa in haar burgers wordt afkomstig is van Nederlandse teelt. De Dutch Quinoa Group vond samen met de WUR een quinoaras dat hier goed gedijt. Dat zit dan ook in de Dutch Quinoa-burger. De zeewierburger op zijn beurt heeft een hoog gehalte aan umami, de 'hartige smaak', die het product zijn eigenzinnige smaak geeft. Momenteel is de ondernemer met een aantal groothandelaren in gesprek die het product willen opnemen. Het streven is om zowel binnen retail als foodservice vertegenwoordigd te zijn.

Schaarste zet aan tot denken

Doreen is geboren in Oost-Duitsland, waar zij een opleiding tot coupeuse genoot. Het was een begin van een omvangrijke carrière, vol verrassende wendingen. "Omdat er destijds veel schaarste heerste aan de oostzijde van de muur, heb ik van vroeg af aan geleerd materialen op waarde te schatten en er zuinig mee om te springen. Toen de muur viel kwam daar opeens de overvloed van kleding, spullen en voedsel", blikt Doreen terug. Uiteindelijk vond ze in Nederland haar nieuwe bestemming. Daar verbaasde ze zich over de bergen oude binnenbanden bij de fietsenmaker en startte ze daarom een bedrijf dat deze tot tassen en accessoires verwerkte. Niet lang daarna volgde een samenwerking met een schoenenfabriek in Bulgarije. Van de resten leer maakte ze tassen en schorten van eigen ontwerp, die in designwinkels van over de hele wereld werden verkocht.



Groeimarkt voor gemaksvoeding

"Duurzaamheid was altijd mijn drive, maar binnen mijn werkzaamheden keek ik steeds kritischer naar mezelf. Ik wilde iets doen dat er meer toe zou doen. Toen ik de kans kreeg in de kelder van het voormalige archief van Eindhoven paddenstoelen te kweken, greep ik dat meteen aan. Een jaar lang heb ik daar negen soorten exotische paddenstoelen gekweekt, waaronder oesterzwammen op koffiedrap, shiitake en medicinale paddenstoelen." De foto's die ze daarvan op social media plaatste, oogstten veel lof. Toch merkte ze dat de consument vooral om gemaksvoeding vroeg.



Begin van de voedselketen cruciaal

"Met behulp van crowdfunding heb ik daarom de volwaardig plantaardige shiitake kroket en bitterbal ontwikkeld." Het was een opstap naar iets groters. "Na een tijdje zag ik in dat die paar kilogram paddenstoelen die ik per week kweekte de voedselketen niet zouden veranderen. Er gaan al tonnen aan voedsel aan het begin van de keten verloren. Daarom werk ik nu samen met boeren en telersverenigingen en bedenk ik nieuwe plantaardige producten die gebaseerd zijn op lokale teelt, vaak ook reststromen, zoals de oesterzwamvoetjes die ik op dit moment in opdracht van ZTLO en BKKC verwerk. Mijn achtergrond in design kan ik goed toepassen bij het verpakkingsontwerp en de storytelling die bij het vermarkten komt kijken. Om mijn recepten en ideeën op grote schaal te realiseren, word ik gesteund door de beste ontwikkelaars uit het veld binnen de ontwikkeling van plantaardige voeding."


Botanic Bites op BIOFACH 2017 in Neurenberg.

Meer 'leven' in levensmiddelen

Doreen kiest bewust voor biologisch. "Bij de ontwikkeling van vleesvervangers zijn er grofweg twee stromingen te ontdekken. Eén kant gaat uit naar bewerkte voeding die gebruikmaakt van de nieuwste technologie; die producten lijken dan ook bijna op vlees. De andere richting, en daar heb ik voor gekozen, gaat juist voor het vervaardigen van een zo puur mogelijk levensmiddel. Het woord 'levensmiddel' suggereert dat er nog leven in het voedsel zit, dat wil ik benadrukken. Ik produceer levensmiddelen, en dan is biologisch een logische stap." Maar haar keuze heeft niet louter een idealistische inslag. "Het is zakelijk gezien ook zeker interessant. Kijk alleen al naar de BIOFACH, die krijgt er volgend jaar twee hallen bij. De markt groeit, en hard ook."

Doreen staat morgen en overmorgen met Botanic Bites op vak- en publieksbeurs VeggieWorld in de Jaarbeurs, Utrecht.


Voor meer informatie:

Doreen Westphal
Botanic Bites bv
Helftheuvelweg 11
5222 AV Den Bosch
M: +31 (0)6-24240989
doreen@botanicbites.com
www.botanicbites.com