Eko-boer vreest uitstoot fijnstof van omliggende megastal

Tholen – De Eko-camembert van Eko boerderij Arink wordt als antibioticavrij verkocht en dat wil ondernemer John Arink graag zo houden. Zijn melkveehouderij loopt echter gevaar. De Raad van State heeft geoordeeld dat de omliggende maatschap Groot-Zevert een stal voor 1.200 witvleeskalveren mag bouwen. "De luchtwassers die mijn buurman moet plaatsen houden weliswaar ammoniak voor een deel tegen, maar fijnstof met daarin sporen van antibiotica en resistente bacteriën heeft dan nog altijd vrij spel", vreest John.


Melkveehouderij Eko boerderij Arink, met op de voorgrond een deel van zijn melkkoeien en jongvee

De melkveehouder beheert natuurgebied Korenburgerveen, waar zijn 60 melkkoeien grazen. Eerder had hij samen met de Gelderse Natuur- en Milieufederatie een rechtszaak aangespannen om bezwaar te maken tegen de toegewezen natuurbeschermingsvergunning van de maatschap. Zijn vee loopt het risico ongewild in aanraking te komen met fijnstof. "Op het eerste gezicht lijkt dat geen probleem, maar antibioticaresistente bacteriën kunnen zich heel goed aan fijnstof hechten. Bij infectieziekten ben ik dan genoodzaakt om mijn dieren curatief antibiotica toe te dienen. Volgens de biologische principes is dat wel toegestaan, maar dat willen we niet. Op die manier kunnen we onze kazen niet meer als antibioticavrij verkopen."

"De natuurbeschermingsvergunning handelt puur en alleen op de ammoniakdepositie op natuur(gebieden). Die kun je in theorie ondervangen door een luchtwasser te plaatsen die ammoniak afvangt. In de praktijk staan luchtwassers vaak uit om kosten te besparen. Daarnaast is de handhaving op het gebruik van de luchtwassers nagenoeg nihil. Dan is het nog maar de vraag of het plaatsen daarvan echt iets uithaalt. Er bestaan overigens wel luchtwassers die ook fijnstof kunnen afvangen, maar daar heeft mijn buurman niet voor gekozen."

John en zijn partner Liane vrezen dat de bouw van de stal ook leidt tot stankoverlast waardoor hun woongenot ernstig kan worden aangetast. "De zure geur die vleeskalveren produceren is van een heel ander kaliber dan die van melkkoeien. Als agrariër wordt je woning niet gezien als burgerwoning, waardoor veel lagere normen gelden voor geuremissies."

Voor meer informatie:
John Arink
Eko boerderij Arink
Gasteveldsdijk 6
7137 PD Lievelde
M: 06-51911028
T: 0544-465538
info@ekoboerderijarink.nl
www.ekoboerderijarink.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven