Eko Holland: 'Bio-melkveehouders nooit gehoord'

Eko Holland is de grootste biologische coöperatie van bio-melkveehouders in Nederland. Ruim 180 bioboeren door heel Nederland leveren hun melk aan Eko Holland. "In de onderhandelingen over het fosfaatreductieplan is er geen rekening gehouden met onze positie in de sector. Zelfs binnen LTO Nederland hebben we geen stem over dit onderwerp", stelt voorzitter Eko Holland René Cruijsen.

"We zijn verbolgen over het feit dat wij, biologische melkveehouders in Nederland, ook verplicht worden om onze melkproductie in te perken om de derogatie te kunnen beschermen. Onze biologische normen schrijven maximaal 170 kilogram stikstof per hectare voor, gelijk aan de Europese norm. Als bioboeren hebben we nooit deel genomen aan derogatie omdat duurzaamheid en natuurlijk evenwicht voor ons belangrijker is dan een intensieve bedrijfsvoering. Daarom wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. In de biologische sector is nu al een groot fosfaattekort omdat ook de biologische akker- en tuinbouw vraagt naar biologische meststoffen. De vraag naar biologische producten binnen Nederland groeit flink door.

Een beperking van de biologische zuivelproductie zou betekenen dat er meer biologische melk geïmporteerd moet worden om aan de vraag van de consument te voldoen. En daarnaast zorgt het voor een nog groter tekort aan biologische meststoffen binnen de sector. Wij als biologische club melkveehouders gaan met dit fosfaat reductieplan niet akkoord. Wij staan voor eerlijke biologisch geproduceerde melk in Nederland en zijn tegen krimp van de biologische melkproductie."

Voor meer informatie: www.eko-holland.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven