Vorige week kwam coöperatieve groothandel De Nieuwe Band met ruim 50 natuurvoedingswinkeliers en molenaar Raoul Schyns samen, om te praten over het maken van meel en over de herkomst van tarwe in de winkel. Raoul is meester-molenaar van de Commandeursmolen in Mechelen, en maalt al zo'n 15 jaar bijna alle soorten meel van De Nieuwe Band. Raoul vertelde over zijn ervaring als molenaar en de groep ging samen het gesprek aan over een aantal actuele kwesties.
Is er namelijk nog wel een toekomst voor biologische baktarwe uit Nederland? Allard ten Dam van De Nieuwe Band: "Wij kiezen zoveel mogelijk voor producten die van dichtbij komen en dat is ook de keuze van de Commandeursmolen. Ook vinden we het beide belangrijk dat een gewas als tarwe niet alleen als veevoer gebruikt wordt, maar ook door consumenten gebruikt wordt als basisvoeding. Dit laatste staat tegenwoordig steeds meer onder druk, omdat biologische veehouders de laatste jaren verplicht zijn om graan uit de regio te halen. Het gevolg daarvan is dat het graan niet meer geteeld wordt op goede bakeigenschappen, maar op de eigenschappen als veevoer. De bakkwaliteit van de tarwerassen in Nederland, is daardoor enorm afgenomen."
Tijdens de winkeliersbijeenkomst van De Nieuwe Band, werd daarom gezamenlijk gesproken over de vraag: 'Waar halen we onze tarwe vandaan?' Het was een levendige en inspirerende avond in de winkel van De Groene Winkel in Zeist.
Voor meer informatie: www.nieuweband.nl
Abonneren
Vacatures
Drukbezochte winkeliersbijeenkomst van De Nieuwe Band
"Baktarwe staat onder druk"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-21 Rose & Vanilla sluit crowdfunding maximaal succesvol af met 300.000 euro
- 2023-09-20 Nieuw: sojameel van biologische sojabonen
- 2023-09-08 "Het geeft een kick als je ziet dat van jouw graan brood gebakken wordt"
- 2023-08-09 "We willen de Surinaamse keuken ook beschikbaar maken voor de consument die biologisch eet"
- 2023-08-07 Veiligheidswaarschuwing SlooOW Rustieke Meergranen Baguette
- 2023-07-13 Le Pain Quotidien introduceert 'cannabisbrood'
- 2023-07-06 Het Graanschap wil graan weer op de kaart zetten bij boeren en bakkers
- 2023-06-27 Excursie proefveld biologische baktarwe: donderdagavond 6 juli in Kloosterburen
- 2023-06-21 "Deze sociale en biologische crackers komen recht uit het hart"
- 2023-06-14 Biologische rogge in het zonnetje gezet
- 2023-06-06 'Liefde voor het klimaat' bezoekt bio-boerin Willy van Buuren
- 2023-06-01 Biologische Stadsbakkerij Broodt bestaat 10 jaar
- 2023-05-30 Goede prijzen voor biologische graanpool 2022
- 2023-04-11 Wat is de kwaliteit van leven bij coeliakie?
- 2023-03-27 Nieuw: Spelt Amandelstaafjes en Haverkoekjes Hazelnoot Cacao
- 2023-03-16 "We hebben hier de voorbije weken al veel talenten zien ontluiken"
- 2023-03-14 Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- 2023-03-09 "Onze ambitie is om ieder jaar minder afval te produceren"
- 2023-03-07 Ontstaat in Rhijnauwen hét brood van de toekomst?
- 2023-02-06 PLUS start met verkoop brood van gisteren