Gerard-Jan Smit, Tourmalet Trigona Food Ingredients:

"Benelux heeft inhaalslag te maken met biologische zuivelgrondstoffen"

Tholen – Maar weinig consumenten staan erbij stil dat producten als chocolade of koekjes deels worden vervaardigd uit zuivelgrondstoffen en plantaardige ingrediënten. Het in Didam gevestigde Tourmalet Trigona Food Ingredients richt zich op de in- en verkoop van deze grondstoffen en begeeft zich nu sinds ongeveer twee jaar op de biologische markt. Eerder bediende het bedrijf al de conventionele markt. "Naar biologische grondstoffen is veel vraag en tegelijkertijd heeft de Benelux ten opzichte van de ons omringende landen nog een behoorlijke inhaalslag te maken", vertelt algemeen directeur Gerard-Jan Smit. Inmiddels neemt biologisch een aanzienlijk deel van de omzet voor zijn rekening. Lang hoefde Gerard-Jan niet na te denken om zich ook op de biologische sector te gaan richten. "In het gangbare segment is om voedselveiligheid en traceerbaarheid te garanderen een certificering van het kwaliteitssysteem vereist. Dat voor biologische grondstoffen daarnaast het Skal-certificaat om de hoek komt kijken is dan ook een formaliteit." Gerard-Jan merkt op dat het mooi is om een bijdrage te leveren aan een duurzamere voedselketen. Tegelijkertijd zijn de marktontwikkelingen in de biologische zuivelindustrie momenteel stabieler dan in de conventionele zuivelindustrie. De melkprijzen in de conventionele zuivelindustrie krabbelen nu op uit een diep dal.

Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in een aantal biologische grondstoffen en toepassingen. Een voorbeeld daarvan zijn de biologische kazen, die worden verwerkt tot plakken of geraspte kaas. Het biologische zetmeel wordt toegepast in de coating van nootjes. Bepaalde biologische zuivelpoeders, zoals melkpoeder en eiwitconcentraat, worden onder meer in yoghurt en sportvoeding gebruikt. Het biologische melkpoeder vind je ook terug in chocolade en chocoladepasta. De room met 22 tot 40 procent vet is geschikt voor de ijsindustrie en dient daarnaast als basis voor biologische boter. 

Tourmalet Trigona Food Ingredients haalt zijn grondstoffen onder andere uit Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Scandinavië. Een bewust gemaakte keuze, aldus Gerard-Jan. "Die landen lopen al jarenlang voorop als het om biologische grondstoffen gaat en weten kwaliteitsproducten af te leveren. De biologische melkpoeder, bijvoorbeeld, wordt verkregen uit Frankrijk. Ook heeft het bedrijf een collega gestationeerd in Beieren, Zuid-Duitsland. Die medewerker kent de zuivelindustrie op zijn duimpje en zit er bovenop. Daardoor kunnen we snel schakelen en transparant te werk gaan.”

Voor meer informatie:
Gerard-Jan Smit 
Tourmalet Trigona Food Ingredients 
Luijnhorststraat 16A
6941 RD Didam 
M: 06-28780813 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven