QR-code herleidt vlees van bord naar bio-boer

Nederlandse consumenten kunnen voortaan precies zien waar het stuk biologische vlees op hun bord vandaan komt. Met de nieuwe QR-code van Commandeur Eko Vlees kunnen ze het vlees voor het eerst helemaal traceren tot aan de biologische boer die het geleverd heeft.

Daardoor wordt de hele keten van het vlees - van veeteelt tot slacht, van verwerking tot verkoop - transparant in beeld gebracht.

Consumenten vinden voedselveiligheid - met name voor vlees - steeds belangrijker. Ook willen ze weten waar hun voedsel vandaan komt en of het wel echt biologisch is, zoals wordt beweerd. Dat blijkt voor de vleesverwerkende industrie, ook voor de biologische, vaak nog een probleem. Doordat Commandeur van kop tot staart alles zelf verwerkt en produceert, weet het bedrijf de consument precies te vertellen wat de toevoegingen zijn en waar het vlees vandaan komt.Sommige supermarkten en leveranciers van biologisch vlees hebben al soortgelijke QR-codes op hun verpakking staan, maar vanwege de grootschalige verwerking is het niet mogelijk om de herkomst van het vlees tot aan de boer zelf te herleiden. Ook worden bij draaivlees, zoals gehakt, partijen van meerdere bedrijven gemengd, zodat de herkomst niet meer te achterhalen is. Bij Commandeur Eko Vlees kan dat wel omdat het bedrijf de hele keten in eigen beheer heeft en slechts 30 tot 40 dieren per week slacht.

Dankzij het oormerk van runderen - een soort koeienpaspoort - kan het bedrijf precies zien van welke boerderij het dier afkomstig is. Ook tijdens het slachten. Daardoor kan die informatie op de verpakking vermeld worden via een unieke cijfer- of QR-code. Dankzij speciaal ontwikkelde software, kunnen consumenten op de website www.commandeurekovlees.nl zien waar het door hun aangekochte stukje vlees vandaan komt. Als de biologische boer een eigen website heeft, wordt daar naar doorgelinkt.Het bedrijf hanteert het principe 'van boer naar bord'. Het werkt samen met biologische boeren die hun dieren alle ruimte en rust geven, niet bij voorbaat antibiotica toedienen en veel buiten laten lopen. Het heeft een eigen slachthuis, waar dieren zonder leed en stress geslacht worden volgens de strenge richtlijnen van Skal. Zo ontstaat een gesloten keten in biologisch vlees. Van de slacht tot de worst, van kop tot staart; alles wordt in eigen beheer gedaan en is daardoor optimaal controleerbaar.

Op dit moment werkt de QR-code voor het traceren van het biologisch rundvlees. In de loop van dit jaar wordt het systeem uitgebreid naar het biologisch varkens- en lamsvlees. Ook kunnen consumenten dan voedingswaardes, ingredi├źnten en recepten van het betreffende product inzien.

Voor meer informatie: albert@commandeurekovlees.nl, www.commandeurekovlees.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.