Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hoe kouder het water, hoe blijer het zeewier"

De boot in met Zeewaar

Tholen - Eind 2015 introduceerde ProLaTerre de Zeeuwse Zeewierballetjes. Het Zeeuwse bedrijf Zeewaar teelt en levert het zeewier dat in deze plantaardige snack verwerkt wordt. Hoog tijd om op uitnodiging van SoFine Foods (producent van ProLaTerre) eens een kijkje te nemen bij de eerste zeewierboerderij van Nederland, Zeewaar in de Jacobahaven in Kamperland (Zeeland). De dames van Zeewaar, Jennifer Breaton en Rebecca Wiering, vertelden tijdens de boottocht alles over de zeewierboerderij.
 

Jennifer komt de groep ophalen met de boot.

Vanuit de nieuwe boot, ook wel de '2.0' genoemd, lieten de dames 'het dak van de zeewierboerderij' zien. Rebecca: "Er ligt hier 1 kilometer aan lijnen in het water, verbonden met boeien. Tussen elke lijn zit één meter afstand. Het zeewier groeit onder de boei, het liefst op 1 meter onder het wateroppervlakte. In oktober hebben we de plantjes van 0,5 centimeter groot onder de boeien aangeplant. En aangezien het verschil bij hoog en laag water zo'n 3 meter is, is de zeewierinstallatie zo ontworpen dat het hele gevaarte met dit verschil mee beweegt. Zo hangt het zeewier altijd waar het wil hangen, bij hoog en laag tij."
 

De 'zeewierboerinnen' Jennifer Breaton en Rebecca Wiering.

In de Zeeuwse Zeewierballetjes verwerken ze Royal Kombu, die in gedroogde vorm een veel sterkere smaak heeft dan vers uit zee. "Momenteel hangt er nog 1 grote bos van dit zeewier onder de boei. De rest van het zeewier hebben we de afgelopen tijd al geoogst. We proberen bij een watertemperatuur boven 12 graden Celsius niet meer te oogsten. Over het algemeen geldt voor zeewier namelijk 'hoe kouder, hoe blijer'. Verder is de teelt eigenlijk volstrekt onvoorspelbaar. Dat is ook wel weer het leuke er aan. De winter van 2013/2014 was bijvoorbeeld vrij warm, maar leverde toch een heel mooie opbrengst."
 

De zeewierboerderij.

De 'zeewierboerinnen' willen naar in totaal 15 kilometer aan lijnen. "Zeewierteelt vergt een fikse investering, daar moet je echt in geloven. We werken toe naar een rotatiesysteem. De groene en rode varianten groeien met name in de zomer en herfst en de bruine in de winter en lente." Rebecca geeft aan dat de teeltmethode heel duurzaam is: "We gebruiken immers geen meststoffen, geen zoet water, geen landbouwgrond, hebben geen pesticiden nodig en we werken met zero waste. Heel belangrijk voor de planeet is dat we geen natuurlijke bestanden zeewier wegsnijden, want dat is niet duurzaam omdat zeewier de longen van de zee vormen en dus hard nodig zijn om de balans te reguleren. We willen de komende tijd gaan testen hoeveel we met Zeewaar teruggeven aan de natuur."
 

De dames genieten elke werkdag van het uitzicht op de Stormvloedkering.

Naast Royal Kombu teelt Zeewaar ook zeesla en is bezig met de opzet van een rood wiertype. "Er zitten veel verschillen tussen de diverse soorten en idealiter wordt er nog veel meer onderzoek opgezet om dit mysterieuze organisme beter te leren kennen. Zo reageert zeesla bijvoorbeeld heel sterk op de maan, en een vermoeden is dat het bij bepaalde maanstanden omhoog drijft."
 

Rebecca haalt de Royal Kombu die nog in het water ligt omhoog.

Certificering

De dames zijn nog in overleg met Skal over een bio-certificering omdat Skal geen ervaring heeft met producten uit zee. "Voor ons is het belangrijk om heel veel transparantie te geven. We hebben er zeker vertrouwen in, omdat buitenlandse bedrijven die natuurlijke bestanden zeewier uit zee verwijderen zo'n EU-certificaat krijgen op basis van het simpele feit dat er geen verdelgingsmiddelen aan de zee wordt toegevoegd. Het ASC en MSC werken samen aan naar een certificaat voor zeewierteelt en zeewier wildoogst, maar dat kan nog wel een poosje duren en dat wordt niet afgestemd op het EU biologische certificaat. Kortom, niets is simpel in de wereld van zeewier, en alles is boeiend."
 

Hier heeft ze een stuk Royal Kombu in haar handen.

Leander Smits was namens Udea aanwezig bij de Zeewaar-tour. Hij gaf aan dat de vraag naar zeewierproducten groeit. "Zeker als ze zo lekker zijn als die van ProLaTerre."
 

Jennifer geeft wat uitleg aan Francien Hohmann van ProLaTerre.


Close-up van het zeewier.


Op deze foto is de bijzondere structuur van de Royal Kombu goed te zien.

Voor meer informatie:
 
Rebecca Wiering
Zeewaar
Jacobahaven
4493 ML Kamperland
info@zeewaar.nl
www.zeewaar.nl
 
Rob Swensen
SoFine Foods
06 38740007
Rob.swensen@sofine.eu
www.prolaterre.com