Europeanen voorstander wetgeving bescherming dierenwelzijn

Tholen – Bijna de helft van de Europeanen vindt bescherming van dierenwelzijn belangrijk. Zo'n 47 van de Europeanen geeft in een onderzoek van de Europese Unie aan dit een belangrijk onderwerp te vinden. De EU onderzocht de houding van Europeanen ten opzichte van dierenwelzijn. De definitie van dierenwelzijn als: 'het refereert aan de plicht om alle dieren te respecteren' wordt door 46 procent van de ondervraagden aangevinkt.Een meerderheid vindt het welzijn van boerderijdieren belangrijk. In totaal zegt 97 procent dit een belangrijk onderwerp te vinden, 57% van de ondervraagden zegt dit een zeer belangrijk onderwerp te vinden. Op landenniveau steken Zweden, Finland en Portugal met kop en schouders boven de rest uit. In deze drie landen geeft 99% aan dat dierenwelzijn belangrijk is. In 20 van de lidstaten is dierenwelzijn volgens meer dan de helft van de bevolking 'zeer belangrijk'. Koplopers in deze categorie zijn Cyprus (86%), Zweden (80%) en Ierland (80%).

Dierenwelzijn moet beter

Ook vind een groot deel van de Europeanen dat het dierenwelzijn beter beschermt moet worden. 44% van de ondervraagden antwoord 'ja zeker' op deze vraag, nog eens 38% antwoord 'ja waarschijnlijk'. In een enquête uit 2006 werd een vergelijkbare vraag gesteld. Ten opzichte van dat onderzoek is het kamp voorstanders met 5% gegroeid.

In alle lidstaten is een meerderheid voor een verbetering van het dierenwelzijn. De top drie van bezorgde burgers over dierenwelzijn zijn Portugal (94%), Cyprus (93%) en Griekenland (91%). Onderaan de ranglijst staan Luxemburg (58%), Nederland (66%), Hongarije (70%) en Estland (70%). Deze respondenten geven aan dat er in hun land meer oog moet zijn voor dierenwelzijn van vee. De landen waar een groot deel van de ondervraagden denkt dat het dierenwelzijn niet verbeterd hoeft te worden zijn Nederland (31%), Hongarije (27%), Luxemburg (27%) en België (25%).

Internationale normen

Een meerderheid van de Europeanen zegt dat het noodzakelijk is dat er regelgeving komt voor dierenwelzijn voor producten van binnen en buiten de EU. In het algemeen is een grote meerderheid voor de inspanningen die de EU op dit punt onderneemt. De vragen in deze categorie konden rekenen op slechts 7 procent negatieve antwoorden. Een ruime meerderheid geeft aan dat voor importproducten dezelfde regels moeten gelden als voor producten uit de EU. Ook is zo’n 90% voorstander van wereldwijde normen over dierenwelzijn.

De beste oplossing om deze standaarden te garanderen is een Europees certificaat (54%), 24% van de ondervraagden geeft aan dat de certificaten afgegeven zouden moeten worden door publieke autoriteiten in de landen van herkomst. Wat betreft regelgeving binnen de EU is een overgrote meerderheid van 89% dat dit op Europees niveau geregeld moet worden.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.