Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Iers zuivelbedrijf schakelde om tijdens moeilijke crisisjaren

In 2000 zette de Ier Ralph Haslam de stap van een conventioneel zuivelbedrijf naar biologisch en begon met biologische kaas, yoghurts en melk net toen de recessie in 2009 toesloeg. "Het waren zware tijden, maar ik heb geen spijt", zei hij onlangs tegen The Independent. Hij ontving eerder dit jaar een prijs voor zijn zogenaamde 'kasteel van kaas'. Al sinds de jaren '40 zitten de Haslams in het boerenleven. Ralph's vader fokte vee wat ze tot de jaren '90 volhielden, toen ze overstapten naar zuivel.



Ralph is een echte supporter van biologisch voedsel en vindt kleinschalig een beter idee dan massaproductie. Helemaal wat betreft rundvlees, waarvan het beste uit Ierland komt.

Ralph verwacht dat de melkprijzen zullen dalen tot 19 cent per liter en op dat niveau zal blijven. Hij wijst er ook op dat het verzet tegen genetische gemanipuleerd voedsel stijgt, wat gevolgen heeft voor de grondstoffen gerelateerde landbouw.

Het overstappen naar biologisch is echter geen makkie. Er zijn wel vergoedingen, maar er komt ook veel discipline bij kijken. Je hebt een goed plan en toekomstvisie nodig. En dan zijn er nog de nodige strubbelingen met officiële instanties en banken.
Toen de Haslams begin deze eeuw overstapten met zo’n 100 Friese koeien, kregen ze opeens te maken met melkquota en als gevolg daarvan met leningen.

Ralph heeft het niet zo op met banken, hij werd ernstig benadeeld toen in 2009 de banken failliet gingen. "Zij werden gered en het wordt nu tijd dat ze in gemeenschap investeren", zei hij. De Haslams doen het nu rustig aan en hebben geen directe plannen om uit te breiden. De productie ligt nu op 35 ton kaas uit 350.000 liter melk. Ook wordt er nog eens 110.000 liter gebotteld en de overige 50.000 liter wordt yoghurt.

De helft van de kaas wordt geëxporteerd naar onder andere de VS, Europa en Dubai. Zijn kaas gaat zelfs naar Buckingham Palace, maar hij weet niet of de koningin het ook heeft gegeten. De Haslams en hun personeel hebben handenvol werk.

Bron: The Independent
Publicatiedatum: