Theo Verkleij: "We kwamen tijdens het onderzoek bij biologische vleeswaren erachter dat je slechts 50 tot 80 mg/kg nitriet nodig hebt om de vleeswaren voedselveilig te produceren. De precieze hoeveelheid is wel afhankelijk van de samenstelling en verhitting van het product. Een dosering van 80 mg/kg is al een flinke verbetering ten opzichte van het wettelijk maximum van 150 mg/kg. We hebben dan ook flink wat ogen geopend en veel positieve reacties gehad. Dit onderzoek is meegenomen door de Europese Commissie om nieuwe richtlijnen vast te stellen betreffende het gebruik van nitriet bij de bereiding van (biologische) vleeswaren."
Workshop 'Vermindering van nitriet in biologische vleeswaren'
Theo Verkleij: "We kwamen tijdens het onderzoek bij biologische vleeswaren erachter dat je slechts 50 tot 80 mg/kg nitriet nodig hebt om de vleeswaren voedselveilig te produceren. De precieze hoeveelheid is wel afhankelijk van de samenstelling en verhitting van het product. Een dosering van 80 mg/kg is al een flinke verbetering ten opzichte van het wettelijk maximum van 150 mg/kg. We hebben dan ook flink wat ogen geopend en veel positieve reacties gehad. Dit onderzoek is meegenomen door de Europese Commissie om nieuwe richtlijnen vast te stellen betreffende het gebruik van nitriet bij de bereiding van (biologische) vleeswaren."