VS: Miljoenen ‘biologische’ eieren uit legbatterij

Bij sommige legkippenbedrijven kunnen kippen vrij rondlopen op vele hectares grondgebied. Ze schrapen over de grond op zoek naar insecten en zaden en ze pikken wat gras. De USDA noemt dit 'natuurlijk gedrag'. Deze boerderijen kunnen het etiket 'biologisch' op hun eieren plakken.

Bij andere bedrijven zijn duizenden vogels opeengepakt in grote loodsen en komen zelden buiten. Ook deze eieren krijgen het etiket 'biologisch', door de lakse handhaving van de USDA, volgens het Cornucopia Instituut, een non-profit waakhond. "De USDA heeft er geen belang bij om de wet te handhaven", zegt Mark Kastel, medeoprichter van de groep, die onlangs een kritisch rapport naar buiten bracht over één van de grootste broederijen van het land en een consumentenwijzer uitbrengt over biologische eieren. "Consumenten verwachten dat zij beschermd worden tegen fraude, en dat gebeurt niet.""Je kunt prima biologische eieren krijgen", zegt Kastel. "Je moet alleen je huiswerk doen." Het rapport maakt deel uit van recente schermutselingen over het wel of niet aanhouden van 'biologische' normen door bedrijven die het etiket claimen. USDA vertrouwt op particuliere certificeringbedrijven, die door de boerderijen worden ingehuurd om te zorgen dat aan de biologische normen wordt voldaan. Critici klagen dat die certificeringbedrijven financieel worden geprikkeld om hun goedkeuring te geven aan de bedrijven die hen inhuren.

In het geval van de legboerderijen is een van de speerpunten of de hennen naar buiten mogen, zoals vereist in de biologische normen. Vorig jaar heeft de NGO, aan de hand van scherpe luchtfoto's waarop geen hennen buiten te zien waren, een klacht ingediend over vijf grote biologische legbedrijven.

Vijf maanden na de klacht van Cornucopia, antwoordde USDA dat een onderzoek bij deze bedrijven 'ongerechtvaardigd' was vanwege het feit dat ze bekend stonden als betrouwbaar bij de certificeringbedrijven. Bovendien, zo werd gesteld, waren de luchtfoto's een momentopname, waardoor niet kon worden vastgesteld dat de hennen niet naar buiten mochten.

In antwoord op het nieuwe rapport verdedigden de USDA officials hun pogingen om biologische normen op te leggen en gaven aan dat de overheid 390 klachten over schendingen van de biologische voorschriften van de USDA had 'bekeken en onderzocht' in 2015, waarbij zo'n 1,75 miljoen dollar aan boetes werd geïnd van bedrijven die de biologische regels overtraden. Ook werden 34 controles bij certificeringbedrijven uitgevoerd, iets dat volgens de official elke 2 a 3 jaar plaatsvindt.

Wellicht is de stelregel voor consumenten dat er een grote verscheidenheid aan boerenbedrijven nu onder het 'biologisch' etiket valt. Sommige 'biologische' legkippenbedrijven zijn van een industriële grootte, met honderdduizenden stuks pluimvee. Sommige van hen zijn tegen voorstellen die een zekere ruimte per dier opleggen – zo'n 0,19 m2 per hen. (In Europa geldt 4 m2 buitenruimte per vogel). Tot dusver heeft de VS nog geen minimum ruimte ingesteld.

Aan de andere kant zijn er kleine biologische boerderijen waar de vogels op grote gebieden kunnen rondzwerven. "Mijn klanten vertellen me dat ze geen eieren kopen als ze mijn eieren niet kunnen krijgen", zegt Nick Maravell, wiens 200 hennen het hele jaar door op de weidegrond verblijven. "De smaak is veel sterker, de kleur is meer oranje. De eieren zijn maar een dag of twee oud. We zijn altijd helemaal uitverkocht. Hoe zou dat komen als er geen verschil is?"

Bron: Washington Post

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.