"Insecten minst favoriet als vleesvervanger"

Consumenten hebben bij het kiezen uit vijf eiwitbronnen als alternatief voor vlees hele verschillende aankoopmotieven. 'Gezondheid' en 'Natuurlijkheid' zijn de belangrijkste motieven. Vis, zeewier en peulvruchten scoren hoog op deze motieven. Vis en peulvruchten zijn favoriet, daarna zeewier, kweekvlees en als laatste insecten.

Vis wordt vaker gekozen door mensen die diervriendelijkheid minder belangrijk vinden. Insecten en kweekvlees zijn het aantrekkelijkst vanwege hun zintuiglijke ervaring, maar deze twee scoren ook het hoogst op afkeer.De 2461 respondenten ervaren de grootste barrières bij het kopen van insecten. Insecten zijn onbekend, en men weet onder andere niet hoe ze te bereiden. Bij andere alternatieve bronnen, met name vis, hebben consumenten daar minder last van. Als ze moeten kiezen voor één van de vijf alternatieven in de vorm van een burger, verandert de ranglijst. Kweekvlees is dan de favoriete eiwitbron, op enige afstand gevolgd door zeewier en peulvruchten. Insecten blijven de laatste keus, ook voor een burger.Consumenten maken een afgewogen beslissing tussen nieuw en vertrouwd, en tussen dierlijke en plantaardige producten. Naast de rationele argumenten staat een ambivalente houding die gevoed wordt door emoties, ervaren barrières en de vorm waarin het product gegeten gaat worden. Die ambivalentie speelt een prominentere rol bij onbekendere producten.

De vijf onderzochte eiwitbronnen worden door de consument als volgt gezien:
Vis: gezond & lekker
Zeewier en peulvruchten: veilig, gezond en milieuvriendelijk
Insecten: vernieuwend
Kweekvlees: nieuw en diervriendelijk.

Voor meer informatie: Yvonne Fernhout

Bron: Wageningen UR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.