'Oerwoudvrije kaas'

Aurora Winterkaas op basis van regionaal geteeld veevoer

Vanaf nu ligt de Winterkaas van Aurora in de winkel, een biologische kaas die tot stand is gekomen met regionaal geteeld veevoer. Na het GIJS-ei is deze kaas het tweede product uit een reeks pilots waarmee Milieudefensie aantoont dat regionaal veevoer een haalbaar en duurzaam alternatief is voor Zuid-Amerikaanse importsoja. De elf boeren van Aurora stappen uiteindelijk over op 100% Nederlands veevoer, nu komt een deel nog uit Europa. De Aurora Winterkaas is te krijgen bij Ekoplaza en in de webshop van Aurora.Reguliere sojateelt leidt tot grootschalige ontbossing


De toenemende sojateelt in Zuid-Amerika ten behoeve van veevoer heeft verwoestende gevolgen voor mens en natuur. Per jaar verdwijnt 1 miljoen hectare Zuid-Amerikaans oerwoud. Lokale boeren worden daarbij van hun land verdreven en de grond wordt niet meer gebruikt voor de eigen voedselvoorziening. Terwijl de bodem in Zuid-Amerika verder verschraalt, kampen wij hier met mestoverschotten. Daarom stimuleert Milieudefensie de Nederlandse boeren om deze importsoja te verruilen voor lokaal geteeld veevoer.


John Arink.

Zelf veevoer verbouwen: het kan


Overstappen op lokaal geteeld veevoer vraagt ook van biologische boeren veel investeringen. Boer John Arink laat zien dat het kan: "Mijn koeien eten alleen maar voer dat van mijn eigen land komt. Het is een proces van misschien wel 10 jaar geweest om helemaal zelfvoorzienend te worden. Maar ik weet waarvoor ik het doe. Als je satellietfoto's ziet van de oerwouden in Zuid-Amerika van nu en 30 jaar geleden, dan springen de tranen je in de ogen. De gevolgen daar van de intensieve sojateelt zijn verschrikkelijk, maar je hoort er bijna niemand over."

Klik hier voor meer informatie over de campagne Allemaal Lokaal en hier om naar de webshop van Aurora te gaan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.