Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BPV gastheer North Europian Networking Group

Elke jaar gaan leden van de Biologische Pluimveehouders Vereniging naar een bijeenkomst met bio-pluimveehouders uit andere Europese landen. Op 13 en 14 oktober vond de bijeenkomst in Nederland plaats. Hierbij waren vertegenwoordigers, adviseurs, beleidsmakers en praktiserende pluimveehouders uit Noorwegen, Duitsland, Denemarken, Zweden en Belgiƫ aanwezig. De BPV (Biologische Pluimveehouders Vereniging) trad op als gastheer.
 
Tevens waren onder andere als gast uitgenodigd Eric Hubers vanuit LTO/NOP en Kees van Zelderen voorzitter van de IFOAM EU farmers group tevens bestuurslid Biohuis en afgevaardigde Copa Cogaca.



Doel van deze jaarlijkse bijeenkomst is het delen van kennis en gezamenlijke standpunten bepaling ten aanzien van de Europese biologische regelgeving.

De bijeenkomst begon met een presentatie van de deelnemende landen. Hieruit blijkt dat er grote verschillen zijn in de nationale interpretatie van de EU regelgeving. Ook ten opzichte van AI onderzoek, salmonella screening en uitloop gebruik zijn duidelijke verschillen.

Na een presentatie over het bestrijden van rode bloedluis via drinkwater werd het bedrijf van mts. Thomassen bezocht. Op locatie was een presentatie van Monique Bestman (onderzoeker van het Louis Bolk Instituut) over de onderzoeken die betrekking hebben op het effectief inrichten van de uitloop en het weren van watervogels, maar ook aan de risico's die aan uitloopgebruik verbonden zijn. Na de presentatie werd de uitloop nog bekeken.

De tweede dag werd gebruikt voor uitwisseling omtrent regelgeving en sancties bij overtredingen. Ingeborg de Groot vanuit Skal en Marian Blom vanuit het Biohuis namen dit voor hun rekening.

Met name wat betreft de EU regelgeving staan er voor pluimvee toch wel wat veranderingen in de nieuwe EU voorstellen. Hierin kan de netwerkgroep een grote rol spelen door vanuit deze groep gedragen voorstellen aan te bieden aan de IFOAM, Copa Cogeca, nationale beleidsmakers en eventueel rechtstreeks richting Brussel.

Na een bezoek aan Jansen Poultry equipment en een bedrijfsbezoek aan opfokbedrijf met nivo vario systeem is getracht om acceptatie voor dit systeem te krijgen wat niet door alle deelnemende landen wordt onderstreept. Hierna werd de bijeenkomst afgesloten. De volgende bijeenkomst vindt plaats in Belgiƫ.
Publicatiedatum: