Vlaming eet meer bio

Uit een grootschalige enquête onder 3.200 Belgen over hun eetgewoontes, de nationale voedselconsumptiepeiling, blijkt dat twee derde van de Belgen biologische producten eet. Uit een eerdere enquête van BioForum is al gebleken dat de meerderheid dat bewust doet.

Als de Belgen bio kopen, dan gaat het voornamelijk om fruit, groenten en melkproducten. In 2004 was dat volgens de nationale voedselconsumptiepeiling nog maar de helft. Op zoek naar het waarom, wie en hoe van de bio-consument in België, lanceerde BioForum Vlaanderen in maart 2015 ook zelf een grootschalige enquête bij 9.190 Belgen. Daaruit bleek dat bio kopen een bewuste keuze is.Zoals de voedselconsumptiepeiling bevestigt, kopen mensen volgens de enquête van BioForum biologische producten omdat ze deze producten gezonder vinden (53,4%), smaakvoller (38,4%) en van een hoge kwaliteit (37,7%). Ook bezorgdheid voor het milieu (30,8%) speelt een rol.

Uit de enquête van BioForum bleek bovendien dat wie bio kiest, niet alleen oog heeft voor de manier waarop de voeding geproduceerd is. Zo kiest 9 op 10 voor seizoensproducten en is voor 87% het lokale karakter van belang. De meeste respondenten kopen vaak bio, maar ze hebben geen duidelijk profiel qua opleiding, gezinssituatie of leeftijd. 6 op 10 mensen geven aan dat een lagere prijs hen zou motiveren om meer biologische producten te kopen, zij het dat 37% alleen meer bio zou kopen als ze er zeker van zijn dat de bio-boer een eerlijke prijs ontvangt.

De stijging van het aantal mensen dat biologische producten koopt volgens de voedselconsumptiepeiling, ligt volgens BioForum Vlaanderen in lijn met de tendensen die blijken uit de GfK-cijfers, genoemd in het jaarlijkse Biorapport. Volgens deze cijfers ligt de marktpenetratie nog hoger: ruim negen op de tien Belgische gezinnen kocht vorig jaar wel eens een bio-product.

Klik hier voor het rapport: De Nationale Voedselconsumptiepeiling 2014-2015, het wetenschappelijke instituut voor volksgezondheid (WIV).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.