Genomineerd voor award IJmond Duurzaam

Blog De Rodenburghoeve over oogstwerkzaamheden

De familie Rodenburg uit Uitgeest (Klaas, Linda en Niels) houdt een blog bij op de website van Zuiver Zuivel. In hun blog beschrijven zij het 'gewone boerenleven' op hun bio-dynamische boerderij. De zomer is al reeds voorbij. Het was een periode waarin er veel te beleven was op de boerderij.

Lees hier de blog:

Wij hebben op ons erf een boerderijcamping. Veel gezinnen kwamen bij ons vakantie vieren. Voor sommige gezinnen met kinderen in de leeftijd tot 12 jaar was het bij ons een eldorado. Lekker in het speeltuintje in de zandbak, op de skelters rijden en 's middags met boer Klaas of boer Niels de koeien uit de wei halen. Meehelpen met koeien melken en de kalfjes voeren. Daarna lekker eten bij tent of caravan en de avond kan beginnen. Ongeveer één keer in de week bakte camping gast Dirk samen met boerin Linda pannenkoeken voor de campingkinderen; dat was een waar feest. Campinggasten zonder kinderen konden in onze regio prima fietsen via het knooppuntsysteem, naar het strand of leuke steden in de buurt bezoeken. Afgelopen zomer was er de SAIL 2015; een prachtig nautisch evenement.


Kalfje uit het land halen met de kar.

Voor boer Klaas en boer Niels was het ook hard werken want in de zomer groeit het gras goed en moeten we een wintervoorraad aanleggen voor de koeien en schapen, omdat in de winter het gras nagenoeg niet groeit. Dit is een heel karwei want je bent ook afhankelijk van het weer. Wanneer het dagen achter elkaar regent, kan er niet geoogst worden want het gras moet wel wat drogen voordat je er een grashoop van kunt maken. Wil je hooi maken dan moet het zeker 4 á 5 dagen mooi zonnig weer zijn. Eerst wordt het gras gemaaid, daarna geschud zodat het kan drogen. Soms moet dit wel meerdere keren gebeuren. Het ligt eraan wat het moet worden, kuilgras of hooi. Als het gras door de boeren goed genoeg wordt bevonden om er kuil van te maken, kan het op de hoop gelegd worden. Deze hoop wordt stevig aangereden met een zware tractor om de lucht eruit te rijden zodat broeivorming kan worden voorkomen. Daarna wordt de grashoop afgedekt met meerdere lagen landbouwplastic zodat er geen lucht meer bij kan komen en begint het conserveringsproces. Je krijgt dan een lekker geurend grasje voor de koeien in de winter.
 


Wanneer er hooi gemaakt moet worden, blijft het gras langer op het land om verder te drogen mede onder invloed van de zon en wind. Als het hooi droog genoeg is worden er kleine, handzame pakketjes van gemaakt van ongeveer 25 kg. Dit gebeurd met behulp van een balenpers. Daarna worden de pakjes per stuk op een wagen geladen zodat ze weer naar binnen kunnen. Met één deel hiervan mogen de kinderen van de camping spelen en hutjes bouwen. Het andere deel gaat op de hooizolder en kan in het najaar en winter worden gebruikt als voer voor de kalfjes en koeien.
 


De camping is nu weer leeg. Alle campinggasten zijn vertrokken en het gewone boerenleven neemt zijn eigen draai weer. Dat betekent echter niet dat er niks gebeurd op en rond ons bedrijf...

De Omgevingsdienst IJmond reikt jaarlijks een award uit voor bedrijven en ondernemers. Je kunt meedoen in 1 van de 3 categorieën; IJmond Duurzaam, IJmond Onderneemt en IJmond Werkt. Wij doen met ons bedrijf mee in de categorie Duurzaam. De inschrijving vond plaats doormiddel van een profiel schets van het bedrijf. Daarbij moesten 5 vragen worden beantwoord in de trant van "duurzaamheid in de bedrijfsvoering", "maatregelen", "voorbeeldfunctie", "toekomstplannen", en "naar collega ondernemers".

In onze categorie waren er 10 bedrijven aangemeld en daar zijn er 4 van uitgekozen en bezocht door een commissie. Deze commissie heeft gekeken naar de duurzaamheidsaspecten van de bedrijven. Van deze 4 zijn er weer 3 van genomineerd waaronder WIJ. Hier zijn wij al heel trots op! Op 17 november 2015 is hier de bekendmaking van... wordt vervolgd.

Bron: www.zuiverzuivel.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven