Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische varkenshouderij volop in beweging

Jeroen Neimeijer nieuwe voorzitter Vereniging Biologische Varkenshouders

Jeroen Neimeijer is de nieuwe voorzitter van de Vereniging Biologische Varkenshouders. Joost van Alphen heeft tijdens de Algemene Ledenvergadering op dinsdag 3 november het stokje overgedragen aan Jeroen.

De prijzen voor biologische varkensvlees zijn erg goed. De vraag is groter dan het aanbod en dat zorgt voor een nogal overspannen markt op dit moment. In tegenstelling tot hun gangbare collega's hebben biologische varkenshouders momenteel niet te klagen. Toch is het schaatsen op dun ijs.

Geschiedenis

In de jaren 2000-2001 besloot toenmalig minister Brinkhorst dat Nederland zou gaan groeien naar tien procent biologische landbouw. Er kwamen subsidies voor boeren die wilden omschakelen, dus dit gebeurde ook op redelijke schaal. Maar ja, aanbod moet passen bij de vraag en die vraag naar biologische producten bleef achter. Zo rond 2003 moest er actie worden ondernomen. De Groene Weg, toen en nu nog steeds de grootste afnemer van biologisch varkensvlees, moest tegen een groep recent omgeschakelde ondernemers zeggen dat ze moesten terugschakelen. Geen leuke boodschap.


De familie Kleine is het 50e lid van de VBV.

Om te voorkomen dat deze geschiedenis zich zou herhalen werd binnen de Vereniging Biologische Varkenshouders een commissie Markt ingesteld. Er kwam een wachtlijst voor varkenshouders die zouden willen omschakelen naar biologisch. De commissie Markt werkte destijds nauw samen met De Groene Weg om zo vraag en aanbod in evenwicht te houden. Ook werd gekeken naar een faire prijs voor het vlees. Er is een kostprijsmodel ontwikkeld waar de voerprijs de enige variabele in is. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de prijzen gemiddeld goed zijn geweest de afgelopen jaren.

Glad ijs

Toch is het hier ook schaatsen op glad ijs. In de landen om ons heen, maar ook in Oost-Europa en Zuid-Europa worden momenteel grote biologische bedrijven gebouwd. Welke invloed dat gaat hebben op de Nederlandse biologische varkenshouders is niet duidelijk. Maar meer dan ooit is duidelijk dat vaste lange termijn relaties binnen de keten hier kunnen zorgen voor rust. Naast de Groene Weg zijn er diverse andere partijen die biologisch vlees vermarkten. De tweede speler op de markt is Westfort in samenwerking met Deli Harmony. Bon Vivant draait al jaren mee, maar blijft een kleinere speler. Een nieuwe speler in het veld is Meatfriends. Een klein deel van de biologische varkenshouders levert naar België, aan de firma Porcs Qualite Ardennes. Er is dus nogal wat beweging in de markt.

Geen 'De Groene Weg' club meer

De Vereniging Biologische Varkenshouders werd in 1999 opgericht. Vanwege bovengenoemde ontwikkelingen werd de vereniging jarenlang gezien als een 'De Groene Weg' club. Maar natuurlijke is het de bedoeling dat de VBV de belangen van álle biologische varkenshouders behartigt. De commissie Markt werd daarom in 2012 vervangen door een aparte leveranciersvereniging van De Groene Weg. Afstemming over het concept en de uitbetaling daarvan vinden nu plaats binnen deze leveranciersvereniging.


Fris vooruit

De VBV is hard bezig om het oude imago af te schudden. In het huidige bestuur zitten veel relatief 'nieuwe' biologische varkenshouders. Harde kern en geheugen van de VBV is Hans Donkers, secretaris sinds de oprichting in 1999. Joost van Alphen was de afgelopen jaren voorzitter van de VBV, maar heeft tijdens de Algemene Ledenvergadering op 3 november het stokje overgedragen aan Jeroen Neimeijer. Neimeijer heeft met zijn vrouw Nieske sinds 3 jaar een bedrijf in Heino én is lid van de vakgroep biologische landbouw van LTO Noord. Daarnaast zitten in het bestuur de varkenshouders Peter van Leeuwen, Wim van den Broek en Gerben Schreibelt. Het bestuur wordt ondersteund door Gerdien Kleijer. De VBV organiseert ieder jaar diverse bijeenkomsten, excursies en studieavonden voor haar leden.


Het huidige bestuur van de VBV. Van links naar rechts: Wim van den Broek, Gerben Schreibelt, Hans Donkers, Joost van Alphen, Jeroen Neimeijer, Gerdien Kleijer en Peter van Leeuwen.

Open communicatie binnen de keten

Om samen sterk te blijven in de biologische varkenshouderij praat de VBV elk jaar met ketenpartijen tijdens een lunchbijeenkomst. Afnemers van het vlees, voerbedrijven en banken, maar ook organisaties als Bionext en Biohuis gaan met het bestuur in gesprek over actuele zaken. Vragen die het bestuur dit jaar aan de partners voorlegde waren: Hoe houden we de huidige groeimarkt in de hand en voorkomen we overproductie? En: Hoe zorgen we dat er alleen integere ondernemers bij onze markt komen? Partners en bestuur zien samen de meerwaarde van deze open communicatie. Elk jaar als keten elkaar zo ontmoeten zorgt er voor dat je meer bij elkaar betrokken bent en elkaar ook makkelijker een keer belt of ontmoet door het jaar heen. Het was volle bak in de schaapsschuur in Lunteren waar de VBV haar jaarlijkse partner en ledenbijeenkomst hield.
Publicatiedatum: