"Misschien moeten wij dan maar eco-boer worden…"

Sinds het melkquotum er af is, zijn veel ecologische boeren in Denemarken overgestapt op gangbaar boeren. Er is dus een tekort ontstaan aan ecologische boeren. Het melkprijsverschil van 14 cent lokt, maar daar staat ook heel wat extra regelgeving tegenover. En bij gangbaar boeren zijn er al zoveel regels, zo vinden Michel en Miranda Noordman. Dit alles blijkt uit de onderstaande blog die op Melkvee.nl gepubliceerd is:

Koos en Hester Kluin wonen sinds oktober 2013 in Denemarken. Beide ouders waren geen melkveehouder en ook financieel zaten ze niet zo ruim dat ze gemakkelijk boer konden worden. Onder het motto: 'wij-willen-een-melkveebedrijf-in-ons-leven' zijn ze, na een langdurig proces, uiteindelijk in Denemarken terecht gekomen Daar hebben ze nu een melkveebedrijf met 200 jerseykoeien en 131 hectare voedergewassen.

Regels, maar waarom?

Sinds het melkquotum er af is, zijn veel ecologische boeren overgestapt op gangbaar boeren in Denemarken. Er is dus een tekort ontstaan aan ecologische boeren, zo meldt onze Deense krant. Ze komen maar moeilijk aan nieuwe. "Hmm", zegt Koos, "misschien moeten wij dan maar eco-boer worden…" Ik kijk hem verschrikt aan. Heeft hij het land wel eens van dichtbij bekeken van onze ecologische boer-buurman? Daar staat op een meter hoogte onkruid hoogtij te vieren. Veel lager staat wat geel gras. Dat komt door de regelgeving. En hij heeft het bij gangbaar boeren al over de hoeveelheid regels! En dan wil Koos eco-boer worden? Oké, de meerprijs voor de melk is goed, circa 14 cent. Maar wat is het kostenplaatje?

In Denemarken zijn veel regels, net als in Nederland. Zo deden wij vorig jaar mee met derogatie. Dit heeft te maken met het aantal diereenheden op het bedrijf. Doe je mee aan de derogatie dan mag je 30% meer dieren op je hectares houden. In deze categorie zijn dus extra regels, ongeveer anderhalve pagina vol. Zo mag je een maand later starten met bemesten en moet je ook een maand eerder stoppen. Ook mag je maar een korte periode het land op om te ploegen. En het is verplicht 70% grasland te hebben. Dit jaar hebben we niet met de derogatie meegedaan omdat we minder koeien hebben gehouden in verband met het melkquotum.

Randzones

Ook kennen we hier de zogenoemde randzones. Dat is een strook langs sloten die je niet mag bewerken en inzaaien. Toen we hier begonnen, moest deze zone 10 meter breedt zijn. Met lede ogen moesten we kijken naar deze onbenutte grond, het kost ons bedrijf zo'n 4 hectare. Dit jaar is het, na veel gebakkelei in de overheid, terug geschroefd naar, jawel, 9 meter! Dit jaar wordt er opnieuw onderhandeld voor het volgende jaar. Er bestaat een goede kans dat de randzone gaat verdwijnen!

Incalculeren

Wat nog niet gaat verdwijnen is het Markplan. Ieder jaar moeten we deze laten maken van de overheid. In dit plan komt te staan wanneer je welke dingen gaat ondernemen op je land. Bijvoorbeeld wanneer en hoeveel mest er uitgereden wordt, wanneer gemaaid wordt en hoeveel sneden gras er van het land gehaald gaan worden. Kunstmestgiften staan allemaal per perceel geregistreerd et cetera. Ook wordt ingecalculeerd welke ziektes er komen en welke bestrijdingsmiddelen je gaat gebruiken. Dit plan moet natuurlijk vooraf gemaakt worden. Niemand weet in de winter wanneer het voorjaar van start zal gaan. Maar de overheid wil graag alles van ons weten en zelfs iets ongrijpbaars als de natuur in kaart gebracht hebben. Sommige regels zijn best onbegrijpelijk…

Bron: Melkvee.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.