"Denen eten biologisch omdat ze dat gezonder vinden"
De belangrijkste reden voor de bio-aankopen blijkt de eigen gezondheid te zijn. Dit is belangrijker dan het milieu of het welzijn van dieren. Wel is 70 procent van de respondenten het eens met de stelling dat bio-landbouw beter is voor de planeet en de dieren.
Professoren Sigrid Denver en Tove Christensen van de 'Department of Food and Resource Economics' van de Universiteit van Kopenhagen concluderen: "We hebben geen significante relatie gevonden tussen dierenwelzijn en de voordelen voor het milieu in de biologische productie en de aankoop van biologische voeding."
Ook blijken biologische groenten populairder bij de respondenten te zijn dan bio-fruit. "Dit kan verklaard worden door eerdere studies waaruit blijkt dat bio-consumenten meer geïnteresseerd in zelf koken en daardoor waarschijnlijk ook meer tijd nemen voor het bereiden van groenten."
Veel van de respondenten denken dat biologische voeding hen kan helpen om de voedingswaarde-doelen te bereiken en een gezond en uitgebalanceerd dieet te hebben. Bijna de helft van de respondenten geloven dat bio-voedsel meer mineralen en vitaminen bevatten dan conventioneel voedsel.
Meer welvarende huishoudens kopen over het algemeen meer bio-voedsel omdat ze de hogere prijzen in de categorie kunnen veroorloven. Huishoudens die wat meer op hun uitgaven moeten letten, kiezen liever voor groenten en onverwerkte basisproducten ten opzichte van relatief duurder vlees of verwerkte producten.
Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-05 Onderzoek naar link tussen beschikbaarheid van zoet water en stikstofefficiëntie
- 2023-06-05 Welke vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2023?
- 2023-06-05 BD-druiventelers vinden opvolger en kunnen gaan afronden
- 2023-06-05 Bio-teler groeit voorzichtig: “Het was maar een beetje meer, maar we kregen ze slecht weg”
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"