Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Dirk Bruins, Melkveehouderij LTO Noord:

"Verwijten en onbegrip over onze visies op fosfaatrechten onterecht"

Dirk Bruins, bestuurslid van LTO-vakgroep Melkveehouderij, heeft op het Melkveehouders Prikkebord de onderstaande blog geplaatst waarin hij ingaat op de gevolgen van de invoering van de fosfaatrechten.

Houvast gewenst
Begrijpelijk dat de aankondiging van fosfaatrechten in de brief van staatssecretaris Dijksma op 2 juli de gemoederen flink bezighoudt en emoties hoog doet oplopen. Elke melkveehoud(st)er heeft in aanloop naar het melkquotumloze tijdperk keuzes gemaakt en had verwachtingen over de ontwikkeling van het eigen bedrijf. De onzekerheid over de consequenties van de brief en de nog te nemen (politieke) besluiten veroorzaakt heel veel onrust en spanning. Logisch dus dat ledenbijeenkomsten druk bezocht werden en dat ik als vertegenwoordiger van de vakgroep heel veel contact met collega's/leden heb. Vragen, statements, oproepen, zorg, verwijten en onbegrip worden geuit: 'gebrek aan visie van LTO (Noord)' of 'onvoldoende vasthouden aan een duidelijke lijn'. Deze opmerkingen raken mij elke keer weer. Als melkveehouder begrijp ik mijn collega's. Op mijn bedrijf heb ik met dezelfde worstelingen te maken. Toch vind ik deze uitingen onterecht.

Onze visies 'Melkveehouderij: midden in de maatschappij' en 'Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij' gaan uit van een melkveehouderij die kan rekenen op waardering van markt en maatschappij en die opereert binnen gestelde milieurandvoorwaarden. We hebben ook specifieke zaken benoemd, zoals het belang van weidegang, aandacht voor schaalgrootte en behoud van het grondgebonden karakter van de melkveehouderij. Hiermee hebben wij dus niet alleen een visie, maar ook stippen op de horizon gezet. Als LTO Noord staan we hier nog steeds achter.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen het hiermee eens is. Elk lid is anders en ontwikkelt zijn bedrijf op basis van zijn eigen visie en omstandigheden. Daardoor is beleving van beleid voor een ieder verschillend. Zo vindt een extensieve collega, met ruimte om mest aan te voeren en daar nu zelf zijn eigen rundveemest op wil plaatsen, dat er geen sprake van grondgebondenheid is als hij daar alsnog extra fosfaatrechten voor nodig heeft. De wat intensievere collega daarentegen, die zich wil ontwikkelen en geen grond beschikbaar heeft, ervaart de grondgebondenheid als heel beknellend.

Natuurlijk verschilt het perspectief per bedrijf. Belangrijke taak van LTO is ervoor te zorgen dat deze beelden niet te ver uit elkaar raken. En daar ligt een punt van zorg. We gaan daarom samen met de LTO Noord werkgroep fosfaat, bestaande uit een brede groep leden uit het gehele LTO Noord-gebied, de input van onze leden aanscherpen en in lijn met onze visie vertalen in een goede belangenbehartiging richting de staatssecretaris en de politiek. Het limiteren van groei op bedrijfsniveau is inmiddels een gegeven. De komende tijd zal de introductie van fosfaatrechten op detailniveau worden ingevuld en uitgewerkt.

Hopelijk hebben politiek partijen intussen ook goed nagedacht over wat ze nu echt belangrijk vinden en wat goed is voor ons land én onze sector. Het opportunisme waarmee ze zich de afgelopen week hebben gemanifesteerd baart mij zorgen. Zo werd onder meer geopperd om het fosfaatplafond in Brussel ter discussie te stellen. Dat lijkt misschien een goed idee, maar het is te gemakkelijk om te denken dat je dat zo even regelt.

Het fosfaatplafond is onderdeel geweest van de laatste derogatieonderhandeling tussen de staatssecretaris en Brussel. De volgende onderhandeling is in 2016, waarbij de uitkomsten in 2018 van kracht zullen zijn. Wetend dat grote landen als Duitsland en Frankrijk stevig zijn aangesproken en België reeds aangescherpt beleid heeft omdat zij gemaakte afspraken op milieudoelstellingen niet behalen, zul je met goede onderbouwingen moeten komen om het fosfaatplafond voor Nederland te verruimen. Gelijk hebben is daarbij niet altijd een garantie voor gelijk krijgen. Politieke statements zonder duidelijke onderbouwing, komen oplossingen voor de sector niet ten goede. Houvast voor de lange termijn op basis van visie en goede argumenten- dat is waar ondernemers nu op zitten te wachten. Laten wij ons hier samen sterk voor maken!

Dirk Bruins
Melkveehouderij LTO Noord


Bron: Melkveehouders Prikkebord
Publicatiedatum: