"Verhuurder komt vrijdag met plan van aanpak"

'De Nieuwe Graanschuur' nog altijd in onzekerheid vanwege asbest

Tholen - Vorige week werd al gemeld dat de opening van coöperatieve biologische winkel 'De Nieuwe Graanschuur' uitgesteld is na vondst van asbest. De sleuteloverdracht zou op woensdag 1 juli plaatsvinden, maar de avond ervoor werd bekend dat er na onderzoek asbest gevonden is in het pand aan de Bloemendalsestraat in Amersfoort. Abel Hertzberger: "Dit is een heel vervelende situatie. De winkel kan hierdoor in ieder geval niet in juli open gaan. We houden nu nog rekening met 1 september. Aanstaande vrijdag zal verhuurder Stadsherstel Amersfoort met een plan van aanpak komen. Dit moeten we dus even afwachten, de aard van de vervuiling kan nog meevallen."

Hij geeft aan dat het feestje dat op de planning stond rond de sleuteloverdracht, wel door is gegaan. "Dit feestje mocht niet in het pand en vond daarom in de open lucht plaats, tegenover het pand. We hebben toch nog 70 gasten mogen verwelkomen die ieder op hun eigen manier geïnteresseerd zijn in de winkel."


Feestje tegenover het pand. Foto: Frans van Hal.

De coöperatie heeft er voor gekozen om leningen buiten de bank te verkrijgen. De rente is hiermee zowel voor de lening-gever als de winkel aantrekkelijker. Ook versterkt dit het karakter van een gezamenlijke onderneming. "De leningen zijn al bijna rond." Abel vertelt dat er al aardig wat mensen lid zijn geworden van de coöperatie. Voor 100 euro kan men lid worden en de leden bepalen samen hoe de winst geïnvesteerd kan worden om de lokale productie van bio-voeding uit te breiden. "Zodra de winkel er is, verwachten we dat de het aantal lidmaatschappen echt zal gaan toenemen."

Niet alleen de coöperatie-vorm is vernieuwend aan De Nieuwe Graanschuur. Kernwoorden voor de nieuwe winkel zijn: biologisch, streekgeoriënteerd en verpakkingsarm. Abel vertelt dat op de producten van een lokale teler na, alle producten in de winkel voorzien zullen zijn van een bio-certificaat. "Deze lokale teler waar we contact met hebben werkt volgens de biologische methode, maar heeft geen certificering. We willen hem hier niet toe verplichten. Waar het kan gaan we voor lokale producten. Maar als er bijvoorbeeld in de buurt geen kool te verkrijgen is, gaan we letterlijk verder kijken. We willen immers wel een compleet assortiment bieden."

Voor meer informatie: denieuwegraanschuur@antenna.nl of 033 4753001 (of tussen 16:00 uur en 19:30 uur: 06 184989430), www.denieuwegraanschuur.nl. Adres: Bloemendalsestraat 19, 3811 EP Amersfoort.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.